Hlavní obsah

Nekorektním vtipům v Přátelích jsme se dřív smáli. Ti noví si je ale už nedovolí

Miriam Chytilová propůjčila hlas postavě Rachel ze seriálu Přátelé na více než dvacet let.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Byla Andreou Zuckermanovou ze seriálu Beverly Hills 90210 a také dvorní dabérkou Rachel Greenové z kultovního seriálu Přátelé. Co říká na to, že se šestice herců dá zase dohromady a natočí po 15 letech nový speciální díl? Ve Výzvě Seznam Zpráv jsme přivítali Miriam Chytilovou, herečku a dabérku.

Článek

Je to podle vás dobrý nápad, natočit pokračování Přátel? Nebo to bude jen „nastavovaná kaše“?

Ti herci jsou dneska ve věku padesátníků a mohli by být rodiče Přátel z té úplně první série. Takže je otázka, kam to můžou scenáristé vést. I to je důvod, proč tak dlouho váhali.

Vám to udělalo radost, když jste se doslechla, že budou noví Přátelé?

No radost, spíš jsem zvědavá.

Chyběla vám Rachel? Přece jen jste ji dabovala zhruba 20 let.

Na to se odpovědět nedá, jestli mi chyběla, ale byla to jedna z mých nejoblíbenějších rolí, co jsem dělala. Já herečku Jennifer Anistonovou dabuju i v dalších filmech. Ona natočí tak jeden dva filmy ročně, jen něco z toho se u nás koupí. Rachel je specifická sama o sobě, sympaťačka, taková roztržitá.

Bylo něco, co vás na ní vysloveně štvalo?

Ne.

Vy jste v jednom rozhovoru dokonce řekla, že vy a Rachel jste takřka jedno tělo. Kdybyste měla porovnat vaše hlasy, hlas Miriam Chytilové a Rachel Greenové, je tam vůbec nějaký rozdíl?

Není. Ona je překotná, ztřeštěná a samozřejmě se ji snažím co nejvěrněji napodobit, což se může dařit, nebo nemusí. Ale jasně, že do toho vnáším nějakou svoji invenci, sebe jako člověka, sebe jako herečky.

Takže kdybych vás tady teď požádala, abyste pozdravila diváky Seznam Zpráv jako Rachel Greenová, tak by to bylo totožné s tím, jak mluvíte teď?

Já si myslím, že ano.

Miriam Chytilová

Herečka, zpěvačka a dabérka. Zahrála si v oscarových filmech Amadeus Miloše Formana a Kolja režiséra Jana Svěráka. Její dabingová kariéra je spojena s herečkou Jennifer Anistonovou.

Vybavíte si nějaké její nejlepší hlášky, které vás rozesmály?

Seriál si dneska tolik nepouštím, spíš jsem ho prožívala v době, kdy jsme ho dabovali. Mám ale ráda některé scény. Třeba dvojdíl, jak Rachel rodila, to mně přišlo hodně legrační, a celý ten zášmodrch po porodu s těmi zásnubami.

Bylo těžké nadabovat ten porod?

To bych ani neřekla. To není ten typ práce, kdy je něco extrémně těžké. Třeba jsem dabovala takovou politickou satiru a tam to opravdu bylo tak těžké, že jsem si musela všechny díly půjčit domů, i scénáře, a opravdu se na to podívat, protože to bylo tak obtížné, co se týče významu a rychlosti a komických situací, že by to při tom dabingu zdržovalo. U Přátel to ale není vyloženě intelektuální rovina, navíc ten seriál se daboval v České televizi, kde jsme se tehdy na všechny scény dopředu mohli podívat a věděli jsme, o čem to je. Takže člověk si nejdřív dal zkoušku, to už se dneska v dabingu nedělá.

Takže teď si jen přečtete text a jedete naostro?

Když je role hodně náročná, pak si herec půjčí text a video domů. Ale 99 procent práce probíhá tak, že herec přijde do studia, sedne si k mikrofonu, před sebou má text, kde jsou tedy upravené dialogy, aby odpovídaly tomu, co je na videu, pustí se video a dabuje se. Je to rychlejší než dřív.

Řekla byste, že ten seriál může táhnout jako dřív?

Je vlastně otázka, proč táhne. Myslím, že tam hraje obrovskou roli přátelství. Mezi mladými lidmi je možná i důležitější než rodina. Když se mladému člověku nedaří, přátelství často lidem zachrání život, vztah. A v tomhle seriálu to funguje tak, jak by chtěl každý.

Nemůžete se právě dívat nebo si číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

O přátelství je ale spoustu seriálů, v čem jsou Přátelé jiní, že tak vynikli?

Já si myslím, že byli jedni z prvních seriálů o tom, že nějaká skupina lidí bydlí pohromadě. Také je zajímavé, kde se seznámili, znají se ze střední školy. Další věc je, že nebyly sociální sítě, mobily už byly, ale oni si pořád telefonovali z pevných linek.

Jsou v Česku Přátelé tak populární třeba i kvůli unikátnímu dabingu?

To úplně posoudit nemůžu. Ale znám třeba pána, který mi říkal: Přítelkyně prostě neusne, aniž by si pustila Přátele jako audio. Takže ona si vlastně pouští jenom české hlasy.

Možná jste zaznamenala kritiku seriálu, která se objevila třeba v britském Independentu. Tomu vadilo, třeba že Ross má obavu z toho, že si jeho syn Ben hraje s panenkou, že si Rachel najímá asistenta Taga pro jeho atraktivitu a Joey se stal terčem vtipů za své trochu ženské chování a že nosí kabelku. Myslíte si, že tohle by v současné době nevadilo?

Je otázka, jestli by to dneska scenáristé vůbec zařadili. Já si teda myslím, že ne. Připadá mi, že kvůli tomu, co se dneska ve Spojených státech děje, tak by si to prostě nemohli dovolit do seriálu dát. Přitom nikdo nechce nikoho urážet, je to opravdu humor, který je podle mě vtipný, patří tam a nevadí.

Vy sama jste se nad těmi kritizovanými momenty tedy nepozastavila?

Spíš jsme se pobavili. Upřímně říkám, že jsme se tomu smáli.

Takže myslíte, že noví Přátelé budou jiní?

Co se týče téhle tematiky, tak si myslím, že by si ve Spojených státech už nedovolili to tam dát.

Budou více korektní?

Ano, možná. Ale nemůžeme vědět, kam jejich humor povede. Rachel má v tuhle chvíli, jestli se nepletu, zhruba 15, 16letou dceru. Monika také. Ti scenáristé mají ale obrovskou kvalitu, a tak dobře vědí, co dělají. Nevstoupili by někam, kde by si nebyli jistí, že to bude mít úspěch.

Takže podle vás nehrozí, že by to byl propadák jako některé deváté desáté díly různých filmů?

To hrozí vždycky, ale já si myslím, že nebude. U tohohle seriálu byly některé pozdější řady, nějaká osmá devátá, kdy to už u hodně seriálů bývá jen odvar, prostě lepší než ty řady předtím. Byly vtipnější.

Reklama

Doporučované