Hlavní obsah

Noví rytíři britského impéria: královna vyznamená bubeníka Beatles Ringo Starra i představitele doktora House

Britská královna udělí titul rytíře bubeníkovi Beatles Ringo StarroviVideo: AP

 

Reklama

Člen kapely Beatles Ringo Starr získá titul rytíře dvacet let poté, co se této pocty dostalo jeho kolegovi z kapely Paulu McCartneymu.

Článek

Bubeník kapely Beatles Ringo Starr, zpěvák skupiny Bee Gees Barry Gibb, představitel seriálového doktora House Hugh Laurie či bývalý lídr liberálních demokratů a bývalý vicepremiér Nick Clegg. Britská vláda v sobotu zveřejnila tradiční novoroční seznam oceněných osobností, které budou moci před svým jménem používat titul Sir či Dame v případě žen.

77letý Ringo Starr získá rytířský titul za svůj přínos hudbě, a to pod svým občanským jménem - Richard Starkey. Následuje tak svého kolegu z kapely Beatles, Paula McCartneyho, kterému se stejné pocty dostalo před dvaceti lety.

„Je to skvělé! Je to čest a potěšení být uznáván za svou hudbu a práci pro charitu, obojí miluju. Mír a lásku,” vzkázal podle zpravodajského serveru BBC Starr veřejnosti.

Také hudebník Barry Gibb dostane rytířský titul za svůj přínos hudbě a charitě. Královnino rozhodnutí podle svých slov přijímá s pokorou, ale je na něj také hrdý.

Kromě zmíněných jmen ocenění získá další více než tisícovka lidí, většina z nich díky své práci pro komunitu, často i dobrovolnou. Nejmladší oceněnou je 18letá Lucia Meeová, která prodělala tři transplantace jater a královna ocenila její snahu o rozšíření povědomí o darování orgánů.

Reklama

Doporučované