Hlavní obsah

Jsme vyvážeči fekálních vozů, říká novinář Klíma a vysvětluje, proč od Zemana vyznamenání nepřijme

Rozhovor s Josefem Klímou o tom, proč odmítá nominaci na státní vyznamenání.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář, spisovatel a televizní reportér Josef Klíma by od prezidenta Miloše Zemana nepřijal vyznamenání za svou novinářskou práci. Na ocenění ho navrhli poslanci.

Článek

„Práce novinářů je tady v ohrožení,” říká Josef Klíma v rozhovoru pro Seznam. „Kromě prezidenta Zemana je v přímém rozporu s tím, za co jsem oceňován,” vysvětluje, proč by odmítl příjmout od prezidenta vyznamenání, na které jej navrhla Poslanecká sněmovna.

Zemanovi mimo jiné vyčítá hrubé a nespravedlivé urážky Ferdinanda Peroutky, útoky na Českou televizi a další kroky, které podle něj dělají špatnou reklamu České republice.

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře, Josef Klíma také vysvětluje, proč práci investigativních novinářů přirovnává k vyvážečům fekálních vozů, zda podle něj i v Česku hrozí fyzické útoky na novináře a koho očekává, že prezident Zeman nakonec letos 28. října vyznamená místo něj.

Josefa Klímu navrhli poslanci na vyznamenání v pátek. Podle nich odvádí dlouhodobou a příkladnou investigativní práci. Prezident Zeman jejich návrhu může a nemusí vyhovět.

Mezi dalšími navrženými je například i snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, fotbalista Petr Čech, popularizátor zdravé stravy Rajko Doleček či velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý.

Reklama

Související témata:

Doporučované