Hlavní obsah

Novinář píšící o italské mafii označil Salviniho za „ministra podsvětí”, ten ho žaluje za pomluvu

Vicepremiér žaluje spisovatele Saviana.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Italský novinář Roberto Saviano zkritizoval vicepremiéra země a ministra vnitra za jeho prohlášení, že „ne každý v zemi si zaslouží policejní ochranu”.

Článek

To, že italský investigativní novinář Roberto Saviano nemá příliš v lásce vicepremiéra země a předsedu protiimigrační strany Liga Mattea Salviniho, není kvůli novinářovým výrokům žádné tajemství. Spor obou mužů však nakonec vyústil v žalobu, Salvini tvrdí, že ho Saviano nařkl ze spolupráce s mafií a označil to za pomluvu.

Saviano, který většinu profesního života píše o italském podsvětí, dlouhodobě kritizuje krajně pravicového vicepremiéra za jeho migrační politiku nebo přístup k romské menšině v zemi. Několikrát ho nazval „ministrem krutosti”. Do ještě osobnější roviny se však spor dostal poté, co Matteo Salvini prohlásil, že ne každý v Itálii si zaslouží policejní ochranu.

Roberto Saviano je pod policejní ochranou od svých 26 let, kdy vydal knihu „Camorra”. V ní detailně popisuje napojení italské mafie na stavební průmysl, vysokou módu, obchod s drogami či nelegální nakládání s toxickým odpadem. Spojuje ji také s výskytem vražd v oblasti Kampánie, který dosahuje nejvyšších čísel v Evropě, píše Deutsche Welle.

Salvini prohlásil, že by policie měla prověřit stávající případy policejní ochrany a zjistit, zda je skutečně namístě. Spisovatel a novinář Saviano na to ostře reagoval videem, ve kterém nazývá vicepremiéra a ministra vnitra „šaškem” a „ministrem podsvětí”.

Vazby sahají až k případu Kuciaka

„Jsem rád, že patřím mezi jeho nepřátele. (…) Salvini může být dnes nazýván ministrem podsvětí, termínem, který poprvé použil Gaetano Salvemini (italský antifašistický politik, pozn. red.). Salvini byl zvolen v Kalábrii. Při shromáždění ve městě Rosarno stáli v prvních řadách muži z rodiny Pesce, starobylého mafiánského rodu napojeného na rodinu Belloco, která je mocnou organizací v drogovém obchodu,” říká Saviano ve videu.

Zmiňuje přitom kalábrijskou ’Ndranghetu, tedy mafiánský klan, jehož jméno skloňovala média v souvislosti s vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

Ochrana není v Salviniho kompetenci

Vicepremiér Salvini později uznal, že nad tím, koho chrání policie, nemá kompetenci, a Saviana označil za „nejmenší ze svých problémů”. Na spisovatele však podal žalobu za pomluvu. „Přijímám jakoukoliv kritiku, ale nikomu nedovolím, aby říkal, že pomáhám mafii,” napsal Salvini na svém Twitteru.

Saviano vicepremiérovu žalobu odsoudil. „Salvini u soudu bude muset říci pravdu,” dodal spisovatel.

Reklama

Doporučované