Hlavní obsah

Novinář v rukou policistů. Turecká policie čelí kritice kvůli násilí

Foto: Profimedia.cz

„Nemůžu dýchat,“ opakoval Bülent Kılıç během policejního zásahu.

Reklama

Turecká policie během sobotního Pride pochodu v Istanbulu zadržela fotoreportéra francouzské agentury AFP Bülenta Kılıça. Incident vzbudil vlnu kritiky veřejnosti a místních politiků.

Článek

O víkendu v řadě evropských měst proběhly pochody za práva komunity LGBT. Tisíce lidí s duhovými vlajkami vyrazily do ulic Berlína, Paříže či Říma. V tureckém Istanbulu, kde podobné akce jsou tamními úřady zakázané, policie podle agentury Reuters zadržela asi dvacet protestujících. Mezi nimi je i uznávaný turecký novinář a fotoreportér francouzské agentury AFP Bülent Kılıç, jenž informoval o dění na istanbulském hlavním náměstí Taksim. Turecká policie ve snaze shromáždění rozehnat používala slzný plyn. „Nikomu neubližujeme,“ ozývalo se z davu.

Kılıç se během demonstrace snažil zachytit policejní brutalitu, k níž během tisícového protestu došlo, nakonec byl ale sám vystaven minutám násilí, píše anglojazyčný deník Duvar. Na videu, které se objevilo na sociálních sítích, je vidět, jak strážníci během zadržení přitiskli jeho obličej k zemi a tlačili koleny na jeho záda, Kılıç si přitom stěžoval, že nemůže dýchat, a volal o pomoc.

O několik hodin později byl fotoreportér propuštěn, oznámil však, že chování policistů odsuzuje a hodlá podat stížnost. „Jejich cílem bylo mě udusit,“ uvedl Kılıç na Twitteru. Právnička reportéra Zelal Pelin Doğanová následně uvedla, že její klient byl zadržen nezákonně. Dodala také, že během zásahu byla poškozena kamera novináře.

Vedení agentury AFP „násilné zatčení“ svého zaměstnance ostře kritizovalo, muž podle nich „vykonával svou novinářskou práci“. Policejní zásah proti Kılıçovi odsoudila také turecká pobočka mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic. Její představitel Erol Önderoğlu ve svém prohlášení vyzval k tomu, aby proti policistům byla podniknuta určitá opatření. K této výzvě se přidal také Turecký svaz novinářů (TGS), píše stanice BBC. Turecká Republikánská lidová strana (CHP) v reakci na incident ve svém twitterovém příspěvku uvedla, že „Turecko si tuto šikanu nezaslouží“ a zveřejnila snímek zadrženého novináře.

Jak píší turecká média, sobotní incident připomíná loňský případ černocha George Floyda, jehož smrt spustila ve Spojených státech vlnu masivních protestů proti rasismu a policejnímu násilí. Americký soud poslal bývalého policistu Dereka Chauvina za vraždu a zabití černocha na 22,5 roku za mříže.

Pochody za práva komunity LGBT turecké úřady zakazují už od roku 2014, kdy se podobného průchodu zúčastnilo více než 100 tisíc lidí. Hlavním argumentem tamní vlády bylo zajištění veřejné bezpečnosti v zemi, od loňska se ale odvolává na protiepidemická opatření v souvislosti s šířením koronaviru. Avšak LGBT aktivisté jsou přesvědčení, že zákazy pochodů jsou součástí „nenávistné kampaně“, která podporuje násilí vůči jejich zranitelné komunitě, podotýká agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Doporučované