Hlavní obsah

Novináře Džamála Chášakdžího před vraždou nejspíš sledovali

Nové okolnosti sdělil novinářův přítel.Video: Reuters

 

Reklama

Několik zdrojů uvedlo, že do mobilu jeho přítele byl nasazen vir určený ke špehování uživatele.

Článek

Motivem k vraždě saúdského novináře Džamála Chášakdžího mohly být zprávy, které posílal svému příteli disidentovi Omaru Abdulazizovi.

Novinář si nejspíš myslel, že tyto zprávy jsou tajné, avšak ve skutečnosti byly všechny Abdulazizovy telefony nakaženy malwarem Pegasus určeným ke špehování uživatele.

Informaci přinesla americká CNN.

Abdulaziz nyní viní tvůrce malwaru, společnost NSO Group se základnou v Izraeli. Tvrdí, že prodejem škodlivého softwaru zemím s autoritářskými režimy společnost porušila mezinárodní právo. Také tvrdí, že prodej saúdským tajným službám vedl k novinářově vraždě.

Z jejich společné konverzace vyplynul totiž podle Abdulazize motiv k vraždě.

NSO Group jakékoliv spojení firmy s vraždou Chášakdžího popřela. Uvedla, že software byl vytvořen pro účely „boje s terorismem”.

Virus je schopný infikovat telefon po pouhém jednom kliknutí na odkaz ve falešné zprávě. Díky tomu jsou pak hackeři schopní získat do databáze telefonu kompletní přístup. Mohou rovněž zaměřit polohu daného člověka a zjistit, kde se nachází.

Že by virus mohl infikovat Abdulazizův telefon, tvrdí i vědci z Citizen lab. Chášakdží se o tom, že by mohl být špehován, dozvěděl před tím, než byl loni 2. října na saúdském konzulátu v Istanbulu zavražděn.

Reklama

Související témata:

Doporučované