Hlavní obsah

Novináře pohřbili ve svatebních šatech. Pravda bude mít poslední slovo, řekl arcibiskup u hrobu

Pohřeb novináře Kuciaka.Video: Kateřina Vodvářková, Reuters

 

Reklama

Poslednímu rozloučení s Jánem Kuciakem přihlížely stovky lidí v obci Štiavnik.

Článek

Slovensko se v sobotu rozloučilo s novinářem Jánem Kuciakem, jehož vražda otřásá politickou scénou.

„Útok na novináře pokládám za útok na svobodu. Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoliv sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit,“ řekl bratislavský arcibiskup a předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský během obřadu v Kuciakově rodné obci Štiavnik na severozápadě Slovenska, kam na pohřeb přišly stovky lidí.

Prelát hovořil také o tom, že lidé se ptají, jak nakládají s mocí ti, kterým ji svěřili. „Je to důležitá otázka – a jakým způsobem bude vyřešený tento případ, ovlivní odpověď na tuto otázku. Velmi si přeji, aby se případ podařilo objasnit. Pravda bude mít poslední slovo,“ řekl.

Jána Kuciaka pohřbila jeho rodina ve svatebních šatech, stejně jako se den předtím rozloučili s jeho zavražděnou snoubenkou její příbuzní. Svatba se měla konat na jaře.

„Věnujeme všechny síly, abychom objasnili vraždu a dostali pachatele před spravedlnost, pak můžeme řešit všechna ostatní témata,“ ujišťoval ministr vnitra Kaliňák v rozhlase, kde čelil otázkám moderátora. Ten se ptal, kolik lidí musí ještě zemřít, aby ministr pocítil to, čemu se v civilizovaných zemích říká politická zodpovědnost. Už po skončení relace novinářům řekl, že nejprve chce vyšetřit vraždu, pak se může rozpoutat „politické peklo“.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelil minulý týden neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Policie za nejpravděpodobnější motiv zločinu označila investigativní novinářskou práci oběti.

Reklama

Související témata:

Doporučované