Hlavní obsah

Novináře vyšetřují a vydírají kvůli Babišovým kauzám. Je to nejhorší doba pro naši práci, říká Kmenta

Výzva Jiřího Kubíka s investigativním novinářem Jaroslavem Kmentou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nemám žádnou důvěru ve státní orgány. Policie a úřady ohrožují kvůli premiérovi v demisi naši práci. Je to největší ohrožení naší práce, které pamatuji, říká investigativní novinář Jaroslav Kmenta o výsleších, na které si policie v posledních týdnech zve novináře, již v minulosti pracovali na závažných kauzách.

Článek

„Andrej Babiš se dostal do obrovských potíží se svojí minulostí a aktivitami, které prováděl jako politik, lobbista a podnikatel. Ty informace se dostávají na veřejnost. Přidaly se k tomu další kauzy. Čapí hnízdo, objevil se Twitter Julius Šuman, na kterém byly zveřejněny nahrávky z jeho soukromí. On tehdy prohlásil, že je to všechno špína, jež se proti němu chystala dlouho. Podle něj je to spiknutí kmotrů a gaunerů proti němu. Potřebuje tuto teorii obhájit veřejně,“ tvrdí investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„Andrej Babiš čekal na volby v říjnu 2017, jež mu umožnily, aby si uzmul obrovskou moc. Má tady od prezidenta Zemana glejt na to, aby si půl roku dělal to, co potřebuje k vyřešení svých problémů. Dokonale toho využívá,“ vysvětluje Kmenta své obavy.

Řada předních českých investigativních novinářů musela v posledních dnech na policejní výslechy. Úřady a policisté po nich chtěli vysvětlení kvůli některým kauzám, o kterých psali v minulosti.

„Oni se domnívají, že novináři jsou napojení na lidi, již pracují pro nějaké neuchopitelné mocenské a spiklenecké centrum. Zabijí tím dvě mouchy jednou ranou. Úřady mu na zakázku dodají munici a pseudodůkazy o existenci nějakého spiknutí proti němu. Zvou si nás na výslechy opakovaně a nutí nás k nestandardním krokům, které já jsem zatím za svoji novinářskou praxi nezažil,“ popisuje činnost některých policistů a úřadů Kmenta.

SLONKOVÁ, KMENTA, KROUPA PŘEDVOLÁNI NA VÝSLECH

Je dnešek nejhorší dobou pro práci novináře? Ohrožuje Babiš jejich práci? Vytváří se tady dusná atmosféra? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den v 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované