Hlavní obsah

Novináři u výslechů. Trestní řád umožňuje i odposlechy a sledování, říká mluvčí GIBS

Rozhovor s mluvčím GIBS o prověřování novinářů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč jsou investigativní novináři Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa zváni kvůli své práci na výslechy na Generální inspekci bezpečnostních sborů?

Článek

Kam až může zajít policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se v posledních týdnech zaměřily na práci tří investigativních novinářů týkající se kauz Andreje Babiše, vysvětlil v rozhovoru tiskový mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

„Vzhledem k tomu, že byly zahájeny úkony trestního řízení pod dozorem příslušného státního zástupce, tak trestní řád umožňuje celou paletu možností, které můžeme využít,“ řekl na otázku, zda jsou novináři Slonková, Kmenta a Kroupa v rámci vyšetřování a snahy zjistit zdroje jejich informací odposloucháváni a sledováni.

Případy, kvůli nimž chodí novináři na výslechy, se týkají mimo jiné kauzy Čapí hnízdo, v níž je Andrej Babiš obviněn z dotačního podvodu, a twitterového účtu Julius Šuman, na nějž kdosi neznámý umístil tajně pořízené nahrávky Andreje Babiše.

Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa vydali tento týden společné prohlášení, ve kterém vyšetřování označili za „zjevně koordinovanou akci, jejímž vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku“. Vyšetřování, případně doprovázené odposlechy a sledováním, může novináře značně omezit v jejich práci a ohrozit i bezpečí zdrojů jejich informací.

Prohlášení novinářů zaregistrovala i organizace Reportéři bez hranic se sídlem v Paříži:

Co přesně bylo impulzem k vyšetřování GIBS, která podléhá přímo pod premiéra Andreje Babiše, mluvčí Ivo Mitáček nechtěl říct: „Tyto informace není možné komentovat, protože probíhá aktuální trestní řízení - a to je v neveřejné fázi.“

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře, odpovídá i na otázky, jak dlouho může vyšetřování trvat a koho dalšího se může týkat.

Reklama

Doporučované