Hlavní obsah

GIBS vodí špičky investigativy na výslechy. Proč se zajímá o novináře a co všechno stát slyší?

Reportéři Seznamu: S Jiřím Kubíkem o tom, zda a jak „klekla“ GIBS na novináře Slonkovou, Kmentu a Kroupu.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za kulisami velkých případů, kterým se věnovala zpravodajská redakce Seznam Zprávy.

Článek

Tři investigativní novináři – Sabina Slonková, Jaroslav Kmenta a Janek Kroupa – zkraje dubna zveřejnili, že zažívají svého druhu šikanu, která ohrožuje jejich práci. Trio, které v posledních dvaceti letech stálo za mnoha kauzami, jež připravily politiky o funkce i lukrativní byznys, chodí jak na běžícím páse na výslechy. Systematicky je předvolává Generální inspekce bezpečnostních sborů, která spadá přímo pod premiéra v demisi Andreje Babiše.

V prohlášení, jež novináři společně zveřejnili, píší, že podle nich jde o účelový krok, který má za cíl odhalit zdroje jejich informací.

Podrobnou reportáž o tom, co se kolem žurnalistů děje, připravoval Jiří Kubík, který také v pořadu Reportéři Seznamu odpovídal na otázky šéfeditorky Simony Holecové. O co přesně se Slonková-Kmenta-Kroupa opírají, když mají za to, že jde o účelové výslechy? Není u investigativců obvyklé, že si je zvou na výslechy? A jak je pravděpodobné, že GIBS nechala novinářům napíchnout telefony?

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, celý díl si můžete pustit níže.

Reportéři Seznamu běží v Televizi Seznam v premiéře každé druhé pondělí od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: Nepovolená léčba onkologických pacientů. GIBS klekla na novináře. A detaily šetření, které ukázalo, jak se dají falšovat volby.Video: Bronislav Pavlík, Simona Holecová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované