Hlavní obsah

Novinářka k Babišově kauze: Chtěli jsme vše zveřejnit dříve, ale nešlo to

Novinářka Hana Čápová se snaží položit dotazy premiérovi Andreji Babišovi.Video: Investigace.cz, Hana Čápová

 

Reklama

Novinářka ze serveru Investigace.cz vysvětluje, proč byla kauza premiérových nemovitostí ve Francii zveřejněna pár dní před volbami a jak nesnadné bylo získat reakci Andreje Babiše.

Článek

Hana Čápová se snažila šéfovi ANO v minulém týdnu položit dotazy týkající se nové kauzy utajeného financování jihofrancouzských nemovitostí, s níž přišlo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ).

V rozhovoru pro Seznam Zprávy novinářka popisuje, jak dlouho její redakce o citlivých dokumentech věděla a jakým způsobem Babišovo okolí zařídilo, aby novináři nedostali možnost premiéra s citlivými informacemi konfrontovat.

Kdy poprvé jste se dozvěděla o dokumentech, které dokládají, že premiér Babiš nakoupil skrytým způsobem nemovitosti ve Francii?

Bylo to zhruba před devíti měsíci.

Nová zjištění mezinárodního novinářského projektu Pandora Papers ale byla uveřejněna až v neděli 3. října. Řešili jste se zahraničními kolegy, že kauza se zveřejní těsně před volbami v Česku?

To víte, že ano. Říkali jsme jim, že bychom byli raději, kdyby se téma otevřelo dříve. Jde ale o velký celosvětový projekt, ve kterém jsme nebyli klíčovou zemí. Zkrátka to takto časově vyšlo.

Jak závažně zástupci ICIJ vnímali případ českého premiéra? Byl pro ně velkou rybou?

Určitě pro ně představuje jednu z nejvýznamnějších politických postav, na které Pandora Papers ukázaly. Jde o premiéra evropské země, je to významný politik.

Kauza Pandora Papers

  • Projekt Pandora Papers je založený na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.
  • V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

Překvapilo vás, že si za uplynulé dva týdny premiér nepřipravil žádné vysvětlení či právní rekonstrukci, ve které by vysvětlil, proč utajeně nakupoval nemovitosti u Azurového pobřeží?

Neumím si to vysvětlit. Jeho dosavadní vyjádření byla spíše chabou snahou o očernění našeho týmu Investigace.cz. V kontextu toho, že se o případ zajímají novináři z Washington Post či Le Monde, je Babišova reakce směšná. Nechápu, proč to říká. Měl by jasně vysvětlit, odkud pochází oněch 15 milionů eur a proč si pro to vybral offshorovou strukturu. Tím, že nechce na nic odpovědět, se celá věc stává ještě podezřelejší.

Aktuální vyjádření Andreje Babiše ke kauze

Kdy poprvé jste premiéra kontaktovali?

Poprvé to bylo 16. září, kdy Andreje Babiše oslovilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů s žádostí o rozhovor. Zůstalo to bez odpovědi. O několik dnů později dostal premiér 18 precizních dotazů, velice detailně formulovaných.

Takže zhruba od poloviny září předseda vlády věděl, po čem investigativní novináři pátrají?

Ano. Ze zaslaných dotazů mu to muselo být jasné.

Dostali jste nějakou odpověď? Alespoň třeba od jeho právníků?

Ne, žádná odezva nebyla. Kolega z BBC se 25. září vypravil do Jičína, kde měl premiér podpisovou knižní akci v rámci kampaně. Opakovaně předsedovi vlády kladl dotazy, přičemž ochranka ho začala odstrkovat. Pan Babiš odpovídal jen to, že chtějí-li se ho na něco ptát, musejí k tomu mít jeho svolení.

Vy osobně jste se do terénu za šéfem ANO vydala kdy?

To bylo 29. září, kdy se Andrej Babiš setkal s maďarským premiérem Orbánem v Ústí nad Labem. Byli tam i žurnalisté z francouzského deníku Le Monde a německých médií. Byli tam ale i další novináři ze zahraničí. Na tiskovou konferenci nás ale nepustili.

Foto: Investigace.cz, Zuzana Šotová

Letní sídlo manželů Babišových Château Bigaud.

Byli jste na akci v Ústí nad Labem akreditováni?

Ano. Vyplnili jsme akreditační formulář, a protože jsme chtěli jet tři, volala jsem na Úřad vlády paní Beníškové, zda není problém, že nás z jedné redakce přijede víc. Řekla mi, že to problém není, protože v areálu žádná omezení nejsou. Takže jsme se těšili, že se budeme moct pana Babiše na kauzu zeptat. Jenže večer před akcí nám už němečtí kolegové z ARD a NDR volali, že z kapacitních důvodů nejsou akreditovaní.

Takže se postupně představitelé ANO zalekli, že se toto téma na tiskovce rozvíří?

Nejen toto téma. Podle mě se zalekli všech, kdo by mohli klást nepříjemné otázky.

Stále nerozumím tomu, proč si Andrej Babiš coby bohatý člověk nekoupil nemovitosti napřímo, proč to dělal formou půjčky, když si vlastně půjčoval sám sobě.
Hana Čápová

Jak na chování premiéra a jeho ochranky, která si počínala dost nevybíravě a tvrdě, reagovali zahraniční novináři?

Kolega z Le Monde byl šokovaný. Byli jsme zaskočení, že narozdíl od původního potvrzení z Úřadu vlády nebylo možné se premiéra ptát v Ústí nad Labem. Překvapilo mě, že jsme akreditaci nakonec nedostali. Pro mě bylo klíčové položit dotaz, proč k nákupu nemovitostí ve francouzském Mougins použil tak komplikovanou a neprůhlednou strukturu offshorových firem.

Zajímalo nás, z čeho konkrétně pocházely peníze, za které si nemovitosti koupil. Stále nerozumím tomu, proč si Andrej Babiš coby bohatý člověk nekoupil nemovitosti napřímo, proč to dělal formou půjčky, když si vlastně půjčoval sám sobě.

Reklama

Doporučované