Hlavní obsah

Novinářka se upálila zaživa. Z mojí smrti viňte Ruskou federaci, napsala

Foto: Profimedia.cz

Novinářka Irina Slavinová během demonstrace na památku Borise Němcova v Nižním Novgorodu.

Reklama

Ruská novinářka Irina Slavinová zemřela poté, co se v pátek upálila před pobočkou ministerstva vnitra ve městě Nižnij Novgorod. Den před sebevraždou měla podle tamních médií její byt prohledávat policie.

Článek

Slavinová pracovala jako šéfredaktorka malého tamního zpravodajství Koza Press. To samo sebe označuje za necenzurované a odolné vůči objednávkám „shora“. Předtím, než ze svého těla udělala živou pochodeň, přidala novinářka na svůj facebookový profil příspěvek, ve kterém žádala, aby lidé z její smrti vinili Ruskou federaci.

Den před svou smrtí se Slavinová také podělila o razii, která se odehrála u ní doma. Policisté a vyšetřovatelé měli podle jejích slov prohledat celý byt za účelem nalezení brožur, letáků a zpráv od opozičního hnutí Otevřené Rusko, které financuje kritik Kremlu Michail Chodorkovskij, píše list The Guardian.

Do bytu ke Slavinové ve čtvrtečních ranních hodinách dorazilo celkem 12 lidí a zabavili všechny notebooky i další elektroniku. Odneseny byly také ty z věcí, které patřily její dceři a manželovi. Podle opozičních představitelů byla novinářka již delší dobu pod tlakem ze strany tamních úřadů.

„Pokud za mnou nikdy nepřišli, znamená to, že celou dobu dělám ho*no. Není to tak? Teď už chápu, že to všechno nebylo nadarmo,“ napsala Slavinová několik hodin poté, co bezpečnostní složky opustily její byt, a necelý den předtím, než se připravila o život.

„V minulých letech ji bezpečnostní úředníci podrobovali nekonečnému pronásledování kvůli jejím opozičním aktivitám,“ sdělil na Instagramu ruský politik Dmitrij Gudkov. Jiný vládní kritik, Ilja Jašin, informoval o tom, že Slavinová na místě zemřela.

Na internetu později začaly kolovat záběry, které mají událost zachycovat. Je na nich možné spatřit Slavinovou sedící na lavičce a kolem ní pomalu se rozrůstající oheň. Video mimo jiné zachycuje kolemjdoucího, který se ženu snažil zachránit, ta ho ale opakovaně odstrkuje, zatímco oheň nabírá na síle.

„Ta zpráva pro mě byla neskutečnou ránou, znala jsem ji,“ řekla korespondentce BBC v Moskvě Natalija Gryazněvičová, asistentka Chodorkovského. „Vím, že byla neustále obtěžována, zadržována a pokutována. Byla to velmi aktivní žena.“

Vyšetřovací výbor Ruska uvedl, že zahajuje předběžné vyšetřování incidentu, během kterého se v Nižním Novgorodu upálila žena. Jméno Slavinové ovšem ve vyjádření nezaznělo.

Reklama

Související témata:
Nižnij Novgorod

Doporučované