Hlavní obsah

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky obdrželi Kmenta a Kundra

Foto: Profimedia.cz

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Kmenta a Kundra.

Reklama

Ceny Ferdinanda Peroutky uděluje od roku 1995 Společnost Ferdinanda Peroutky, a to vždy u příležitosti výročí jeho narození.

Článek

Novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2018 obdrželi redaktor časopisu Reportér Jaroslav Kmenta a redaktor týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Ceny dostali na dnešním ceremoniálu v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Kmenta působí jako investigativní novinář časopisu Reportér. V minulosti pracoval mimo jiné v ČTK, Mladé frontě Dnes, Zemských novinách nebo časopisu Instinkt. Od roku 1999 vydal 12 knih. „Jaroslav Kmenta ví hodně o tom, jak se u nás už třicet let dělá politika, jak je někdy propojená s byznysem, jak funguje podsvětí, jak si premiér (Stanislav) Gross koupil byt, jak to bylo se sponzory ODS, s (Františkem) Mrázkem a (Radovanem) Krejčířem, jak svou stranu řídil Vít Bárta, jak přišel k majetku Andrej Babiš atd.,“ uvedl autor jeho laudatia, historik Martin Groman.

Kundra působí 17 let v Respektu, s nímž začal spolupracovat v roce 1999 jako student žurnalistiky. Stálým členem redakce je od roku 2002. Věnuje se tématům spojeným s politikou se zaměřením na korupci a veřejné zakázky. Je mimo jiné autorem knihy Putinovi agenti věnující se ruskému vlivu v Česku. „Jak patrno, dlouhodobě se věnuje silným tématům. Zdeptaný se tím zatím necítí, stále má motivaci. Není rozčarován tím, že i když vypátrá nepravost, nepřispěje to k okamžité změně k lepšímu,“ uvedla autorka jeho laudatia, spisovatelka Libuše Koubská.

Reklama

Doporučované