Hlavní obsah

Novinka v supermarketech: jídlo povinně na charitu. Jak za komunismu, ozvali se senátoři

Duel o povinném odevzdávání potravin na charitu.

 

Reklama

Prošlé nebo poškozené potraviny budou obchodní řetězce povinně darovat na charitu. Povinnost nařizuje od ledna 2018 novela zákona o potravinách. Obchody s prodejní plochou nad 400 čtverečních metrů musí odevzdávat neprodejné jídlo do potravinových bank, odkud je neziskové organizace budou distribuovat do azylových domů a dalším potřebným.

Článek

Proti novince protestovala skupina senátorů, mezi nimi například Ivo Valenta nebo Jaroslav Kubera z ODS. Nelíbilo se jim, že stát řetězcům nařizuje, jak mají nakládat se svým soukromým majetkem. Část senátorů zpochybnila i to, že by sociálně slabí dostávali nejen potraviny s deformovaným obalem, ale i s prošlou dobou trvanlivosti.

Je to neetické a nebezpečné pro lidské zdraví? Kolik jídla, které dosud končilo v popelnicích, se takhle podaří zachránit? Na to se v Duelu podíváme s předsedkyní Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věrou Doušovou a poslankyní za ODS Veronikou Vrecionovou, která se ještě coby senátorka připojila k ústavní stížnosti na zmíněnou novelu.

Reklama

Doporučované