Hlavní obsah

Novinky od Applu pro rok 2019: dospělé Apple Watch, Mac Pro za čtvrt milionu a pohřeb iTunes

Novinky pro rok 2019 z výroční vývojářské konference Apple WWDC.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

V pondělí začala 5denní konference pro vývojáře Apple. Na zahajovací keynote americká společnost tradičně ohlašovala novinky a změny, které se dotknou uživatelů jejích přístrojů.

Článek

Ve zkratce: Apple Watch už nejsou jen prodlouženou rukou iPhonů, iPad už není jen tablet, iOS už nebude dostupný jen v tónech světlé a ke všem aplikacím už bude stačit jen jedno jméno a heslo. A teď to nejdůležitější:

Foto: Apple

Apple Watch s watchOS 6.

Chytrý jako hodinky (aneb Apple Watch)

Dlouhé roky byly chytré hodinky od Applu dobrým dálkovým ovladačem pro chytrý telefon, který mohl zůstat v kapse nebo ležet opodál na stole. Poslední roky uměly i samostatně volat. Teď ale nechal Apple hodinky opravdu dozrát a dospět. Přidal funkce monitorování lidského těla, přidal hlasové poznámky a naučil je streamovat audio. Především pro ně ovšem vytvořil samostatný operační systém WatchOS s App Storem, ve kterém jsou aplikace výhradně pro hodinky. Mohou tak vznikat aplikace určené výhradně pro Watch.

Jak bude vypadat nakupování v budoucnosti? Podívejte se na reportáž z obchodu Amazon Go.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Dark side of iOS (aneb nový iOS)

Překvapení se nekoná, je tu nový operační systém pro chytré telefony iPhone. Safari a aplikace Mail budou vypadat i fungovat líp, nový iOS dovolí udělat si z telefonu mašinku pro karaoke, ale hlavně má zrychlit odemykání telefonu pomocí Face ID o 30 procent, a dokonce až dvakrát rychlost otevírání všech aplikací. A mimochodem, vizuál půjde přepnout do večerního dark modu.

Foto: Apple

iOS 13.

Jedno přihlášení jim všem vládne (aneb Sign in with Apple)

Jeden telefon, desítky aplikací a v každé jméno a heslo. Apple přichází s nabídkou kvalitní alternativy. Přihlásíte se do jeho telefonu, on vás pak přihlásí do všech služeb, kterým to povolíte. Má to být dokonce bezpečnější, protože opravdový login zná jen Apple. Navíc se chvástá, že pokud aplikace třetí strany (třeba Facebook, Twitter nebo třeba Seznam) bude žádat e-mailovou adresu, sám vytvoří ad hoc e-mailovou schránku, která uživatele zaregistruje.

Sign in with Apple/Přihlásit se s Apple.

Mac iPad Pro (iPadOS)

Podobně jako Watch nechal Apple dospět své tablety. Vytvořil pro ně samostatné iPadOS, které z tabletu dělají skoro opravdový dotykový počítač. Obrazovka se dá rozdělit, na plochu lze připnout poznámky, ale především k tabletu půjde konečně připojit flash karta.

Chytré technologie poznají, kdo jste, co říkáte i co si odnášíte z krámu. Podívejte se, jak budeme žít už za pár let.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Hey, Alexa... teda Siri! (aneb AirPody a Siri)

Apple vás chce donutit AirPody používat pořád. Zlepšil proto jejich spolupráci se Siri, která vám do nich teď přečte zprávy, nebo naopak vy jí skrze sluchátka nadiktujete, co má komu napsat.

Zároveň vám sluchátka pomohou být víc společenští. Software vám dovolí sdílet hudbu, zvuk z filmu nebo cokoli dalšího, co posloucháte, s dalším člověkem, který má na uších svoje AirPods.

Sorry, not sorry (iTunes)

Po 18 letech, kdy aplikace prošla davy jejích uživatelů od nenávisti po vzájemnou toleranci, Apple ukončí provoz iTunes. Službu, která fungovala vedle streamování hudby nebo filmů hlavně jako správce vašeho telefonu, nahradí třemi samostatnými aplikacemi – Apple Music, Apple Podcasts, and Apple TV.

Foto: Apple

Nový Mac Pro pro rok 2019.

Zmrtvýchvstání za čtvrt milionu (aneb Mac Pro)

Po šesti letech se Apple vrací k nejvýkonnějšímu PC, které kdy dělal. Nový Mac Pro by měl mít ve své nejdražší konfiguraci až 28jádrový procesor Intel Xeon, 1,5 terabajtu operační paměti RAM a grafickou kartu, která zvládne přehrát 8K video. Stroj je jako v předchozích případech určen pro profesionály, kteří pracují s grafikou a videem. A jeho cena? 11 tisíc dolarů, což je víc než 250 tisíc korun.

Reklama

Doporučované