Hlavní obsah
Online

Vláda už ví, jak moc chce utáhnout šrouby. Detaily bude řešit ve čtvrtek

Sestřih dnešní tiskové konference Andreje Babiše po ranním jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda do noci jednala o zpřísnění pravidel, podle vicepremiéra Hamáčka je shoda na rozsahu opatření. Konkrétní kroky ale zatím kabinet nezveřejnil, k projednávání se chce vrátit ve čtvrtek večer.

- Vláda požádá Sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav v Česku skončit spolu s účinností pandemického zákona a nejpozději v sobotu 27. února. Kabinet současně požádá poslance, aby nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 platil do konce března.

- Stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou měsíčně.

- Bez dohody skončila středeční jednání vlády s opozicí i odbory. Zástupci opozice neskrývali po schůzce rozpaky, obdobné reakce přišly i z řad odborářů. „Z dnešního jednání s premiérem jsem slušně řečeno rozladěný. Musel jsem se jít projít ven…“ uvedl předseda ČMKOS Josef Středula. Více ZDE.

- Premiér Andrej Babiš už ráno naznačil, že neuvažuje například o zavírání průmyslu a továren, ale chce omezit kontakty mezi lidmi. Hovořilo se také o možnosti uzavření dosud otevřených mateřských a základních škol. Více ZDE.

  • Ve hře je uzavření mateřských škol a omezení pohybu

    Podle dosavadních informací z jednání členů vlády s opozicí, odboráři a zaměstnavateli by se mohly v Česku uzavřít mateřské školy. Dál by fungovala jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému. Do škol by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol. Kabinet zvažuje také omezení pohybu mezi kraji či do určité vzdálenosti od bydliště. Zavřít by mohly také některé obchody, které dosud měly otevřeno.

  • Části opozice se nelíbí záměr prodloužit současný nouzový stav

    Části opozice se nelíbí záměr vlády požádat o prodloužení nyní platného nouzového stavu. Dala by přednost tomu, aby vyhlásila nouzový stav nový. Na dotaz ČTK to dnes večer sdělili předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda lidovců Marian Jurečka. Záměr vlády požádat o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav v Česku skončit spolu s účinností tzv. pandemického zákona, kritizuje i lidovecký poslanec a bývalý předseda strany Marek Výborný. Předseda SPD Tomio Okamura během dne opakovaně řekl, že jeho strana nouzový stav nepodpoří.

  • Hamáček: Máme jasno, ale nejdřív opatření probereme s opozicí

    Vláda má shodu na rozsahu protiepidemických opatření a ve čtvrtek je rozpracují resorty, kabinet je představí také opozici, sdělil ČTK Hamáček.

  • Vláda omezila cestování do některých zemí

    Vláda projednala nové ochranné opatření ministerstva zdravotnictví, které reaguje na hrozbu zavlečení agresivnějších mutací koronaviru – brazilské a jihoafrické – na území České republiky. Ministerstvo zdravotnictví proto českým občanům a dalším osobám s bydlištěm na území České republiky od 26. února do 11. dubna až na neodkladné výjimky zakázalo vstup do zemí s extrémním rizikem výskytu těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

  • Vláda o opatřeních nerozhodla

    Vláda dnes nerozhodla o případném zpřísnění opatření proti epidemii. V jednání bude pokračovat ve čtvrtek od 18 hodin, řekl novinářům mluvčí kabinetu.

  • Vláda bude kompenzovat testy zaměstnanců

    Ministr Karel Havlíček uvedl, že vláda se shodla na kompenzaci firmám za testování zaměstnanců. Zaměstnanec bude mít nárok na 4 rychlotesty měsíčně.

  • Vláda požádá Sněmovnu o nouzový stav do konce března

    Vláda požádá Sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav v Česku skončit spolu s účinností tzv. pandemického zákona a nejpozději v sobotu 27. února. „Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o revokaci usnesení o ukončení nouzového stavu a o souhlas s prodloužením do 31. března,“ napsal ČTK ministr vnitra Jan Hamáček. Kabinet současně požádá poslance, aby nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 platil do konce března.

  • Spor o povinné testování zaměstnanců ve firmách

    Členové vlády se podle informací Seznam Zpráv na večerní schůzi dohadovali, odkdy bude povinné testování zaměstnanců ve firmách. Ministři za ČSSD chtěli stanovit závazný termín, ministr průmyslu Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová s tím ale nesouhlasili. Firmy tak pravděpodobně dostanou na přípravu testování více času.

  • Senát chce v zákonu svázat restrikce s pandemickou pohotovostí

    V takzvaném pandemickém zákonu chce Senát navázat protikoronavirové restrikce na pandemickou pohotovost, kterou bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna. Pravomoc vydávat širší restrikce k omezení šíření covidu-19 mají dostat ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně. Nebude nutný nouzový stav. Předlohu s touto a některými dalšími úpravami dnes vrátila horní komora k novému posouzení poslancům. Zamítnutí senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) neprosadil. Dolní komora se k zákonu sejde s největší pravděpodobností v pátek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změny schválené Senátem podpořil.

  • Začalo jednání vlády. Tisková konference tak zřejmě proběhne až pozdě v noci.

  • Středula: Při jednání s Babišem jsem se musel jít projít ven

    Ani večerní jednání vlády s odbory nepřineslo posun v řešení koronavirové situace v Česku. Alespoň podle vyjádření předsedy ČMKOS Josefa Středuly. „Z dnešního jednání s premiérem jsem ale slušně řečeno rozladěný. Chtěli jsme znát konkrétní plány a řešení velmi vážné situace. Místo toho jsem byl svědkem něčeho, co zatím neumím vyhodnotit. Musel jsem se jít projít ven…,“ napsal na twitteru.

  • Jednání vlády začne o hodinu později, tedy zhruba ve 21:00.

  • EU posuzuje českou žádost o dočasné navýšení dodávaných vakcín

    Evropská unie se zabývá žádostí České republiky o dočasné poskytnutí vakcín nad množství, které má Praha přidělené v rámci společné unijní distribuce očkovacích látek. ČTK to dnes sdělilo několik unijních zdrojů s tím, že posouzení takové „výpůjčky“ je na členských státech. Očkovací látky si od dalších členských zemí chce půjčit také Slovensko.

  • Na lockdown je už pozdě, šanci jsme promeškali, říká miliardář Janeček

    „Ostrý lockdown a pak případné rozvolnění dneska není realita. To by mohla být realita v minulosti, kdyby se totálně nepropásla ta první příležitost. Dneska už to prostě nejde,“ říká v rozhovoru pro SZ miliardář Karel Janeček.

  • Vzkaz virologa: Zavřete se doma. V Česku hrozí Bergamo i New York

    Snižme za 40 dní počet nově nakažených za den pod tisíc. Manifest osobností stanovuje cíl v boji s koronavirem a mezi podepsanými je i host Ptám se já, virolog Libor Grubhoffer. Co by podle něj měla vláda dělat?

  • Bude tvrdý lockdown? Babiš se chce vyhnout zavírání firem

    Vláda bude večer jednat o přísnějších opatřeních proti pandemii. Očekává se nařízení povinného testování ve firmách, zavření školek a prvních tříd nebo omezení cestování mezi regiony.

  • Česko je nejhorší v Evropě a třetí nejhorší na světě

    Česko je na tom v rámci Evropské unie podle počtu případů covidu-19 na milion obyvatel nejhůř, z celého světa je na tom hůře jen Andorra a Černá Hora. V celkovém počtu zemřelých je v EU na druhém místě a v celém světě třetí. V Česku zemřelo v souvislosti s covidem-19 téměř 1840 lidí na milion obyvatel, hůře jsou na tom celosvětově jen Belgie a San Marino.

Reklama

Hlavní zprávy