Hlavní obsah

Novinky v Účtenkovce vyjdou stát na 672 tisíc. Více lidí vyhraje stovku

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo financí od prosince zavede změny v loterii k elektronické evidenci tržeb.

Článek

Změny v loterii k evidenci tržeb v takzvané Účtenkovce, které před dvěma týdny představilo ministerstvo financí, vyjdou stát téměř na 700 tisíc korun.

„Celková částka 672 tisíc korun včetně DPH je jednorázová, jedná se o celkové náklady. Její platba je v souladu se smlouvou rozložena do několika splátek,“ potvrdil částku serveru iRozhlas.cz mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Dodatek ke smlouvě s provozovatelem loterie, firmou Wincor Nixdorf, zveřejnilo ministerstvo v registru smluv na začátku listopadu.

Ministryně financí Alena Schillerová v pátek oznámila, že se v loterii od prosince zvýší počet možných výher, a to z 21 025 na 30 215. Celková hodnota výher zůstane zachována, změna se týká jen navýšení počtu nejnižší, stokorunové výhry. Od prosince také bude každý hráč moci registrovat maximálně 500 účtenek měsíčně.

MF tak od prosince zvýší o 10 000 počet stokorunových výher a naopak sníží o 800 možnost vyhrát tisícikorunu. Zároveň o deset sníží počet výher s hodnotou 20 000 korun. Celková hodnota výher tak zůstane na pěti milionech korun a automobilu za zhruba 400 000 korun.

Změny přišly poté, co média upozornila na pochybnosti o průběhu loterie. Ze statistiky ministerstva financí vyplývá, že letos v srpnu se Účtenkovky účastnilo téměř 350 tisíc hráčů. První hráč tehdy podle statistiky registroval 11 128 účtenek, což by při splnění podmínek loterie pro něj znamenalo jít do 370 obchodů a v každém si něco koupit. Podle pravidel Účtenkovky lze totiž registrovat pouze jednu účtenku od jednoho obchodníka.

Padesátý hráč v srpnovém žebříčku zaregistroval 4 517 účtenek, což by znamenalo, že musel jít denně do 150 obchodů. Pro normálního člověka tudíž věc nemožná.

Statistiky také ukazují průměrnou výši účtenky: v srpnu byla 328 korun. Z toho můžeme vyvodit, že při těchto průměrných hodnotách by první hráč (pokud jde o jednoho člověka) v srpnu utratil 3,65 milionu korun a padesátý téměř 1,5 milionu.

Účtenková loterie funguje od 1. října 2017 a v pátek proběhlo její 25. slosování. Během dvou let provozu bylo do Účtenkovky zaregistrováno téměř 400 milionů účtenek. Počet soutěžících, kteří se Účtenkovky aktivně zúčastnili a zaregistrovali alespoň jednu účtenku, dosáhl téměř jednoho milionu.

Reklama

Doporučované