Hlavní obsah

Realitní trh: Za byt v Praze nyní dostanete o čtvrtinu méně, než čekáte

Foto: Forbes Česko

Ilustrační foto.

Reklama

Doba pokoronavirová přináší nové trendy i na trhu s nemovitostmi. Seznam Zprávy o nich hovořily s českým developerem Trigema.

Článek

První z výraznějších změn je podle Trigemy rostoucí zájem o novostavby mimo Prahu. Počty koupených novostaveb se dostaly téměř na vrchol z roku 2017, kdy se za poslední čtvrtletí roku prodalo 1 700 nových bytových jednotek. Podobně tomu bylo také letos. „Během dubna až června se prodalo téměř 1 700 nových bytů mimo hlavní město. Rok předtím ve stejnou dobu to bylo jen 900,“ řekl Seznam Zprávám Marcel Soural, předseda představenstva společnosti.

V předchozích obdobích se počet těchto prodaných bytů pohyboval spíše jen okolo 1 000 až 1 300 za kvartál. Důvodem je samozřejmě částečně fakt, že jak v Praze, tak v Brně je rezidenčních nemovitostí celkově nedostatek a část lidí to řeší tím, že se snaží bydlet v jejich okolí a do obou měst za prací, nákupy či kulturou dojíždět. Druhým rozhodujícím faktorem je cena.

Tento trend má ale svou odvrácenou stranu. Právě širší mimopražská „klientela“ klade samozřejmě stále vyšší nároky na dopravní obslužnost. Například železniční síť ve Středočeském kraji je už nyní na samém maximu svých možností. Dokládají to například ranní přeplněné vlaky, které je dopravují do české metropole.

Atraktivní je ale podle developerů z Trigemy třeba i Plzeň, kde je relativní dostatek pracovních příležitostí. Celý tento region patří k ekonomicky progresivním, což se odráží mimo jiné i v poptávce po bydlení. Je to odsud navíc jen zhruba hodinu do Prahy, kde část místních také pracuje.

Zájem o staré byty roste. Spolu s ním i jejich cena

Nedostatek možností k bydlení v Praze se odráží také na trhu starších bytů. Ve druhém čtvrtletí jich bylo v nabídkách už jen okolo čtyř a půl tisíce, loni ve stejný čas ještě přibližně 7 500, hlásí developerská společnost.

Průměrná cena starších bytů přitom už převýšila hranici sto tisíc korun za metr čtvereční, a je tedy přibližně jen o deset tisíc korun nižší, než je tomu u bytů nových. V minulém roce se tato cena držela na konci června ještě na necelých 90 tisících korun. Například před čtyřmi roky byla jen zhruba na šedesáti tisících. Podle Marcela Sourala z Trigemy lze do budoucnosti předpokládat, že zejména u kvalitnějších nemovitostí bude jejich cena dále růst. U sídlištních bytů bude zdražování pozvolnější.

O tom, že očekávané zlevnění zatím nepřichází, referoval i server Bezrealitky.cz. Průměrná cena starších bytů v Česku podle něj stoupla během letošního druhého čtvrtletí o 1,1 procenta v porovnání s předchozím čtvrtletím. Ukazují to data o přímých prodejích prostřednictvím jejich webu.

O zatím ještě nižších cenách za starší byty vědí samozřejmě i zákazníci. Jejich stále větší oblibu tak lze dobře pozorovat například v prodejích starších bytů v hlavním městě.

I proto je více starších bytů, které se k prodeji nabízí, na sídlištích. Ze 60 procent se na nabídce starších bytů v posledních měsících podílejí ty, které jsou v Praze 4, 5, 9 a 10, tedy částech města, kde je charakteristická výraznější sídlištní výstavba, jako je například Jižní Město, Zahradní Město, Hostivař nebo Černý Most.

Naopak na centrum Prahy připadá jen zhruba pětina starších bytů nabízených k prodeji. Celkově nejnižší nabídka starších bytů je pak v zástavbě charakteristické staršími činžovními či vilovými čtvrtěmi – jedná se o Prahu 6 a 7. Na ty připadá dohromady jen 10 procent všech nabízených bytů.

Ceny bytů v Praze se nehýbou, roste ale očekávání prodávajících

A za kolik v Praze aktuálně koupíte byt? Průměrná cena za metr čtvereční bytu v Praze se drží už 11. měsíc na stejných hodnotách. Od loňského srpna se pohybuje stále mírně přes 80 000 Kč. Jak ukázal Reas realitní report, který prostřednictvím služby Atlas cen mapuje realitní trh v ČR na základě ověřených dat z katastru nemovitostí, zatímco skutečná prodejní cena bytu v Praze je setrvale stejná, očekávání prodejců, kteří své byty inzerují na některém z portálů, je však stále větší.

Aktuálně tato hodnota dosáhla částky 104 382 Kč za metr čtvereční a stále roste. Což znamená, že aktuálně prodávající očekávají cenu o 25 % vyšší, než nakonec dostanou.

Nedá se však říci, že by se ceny držely na stejných hodnotách po celé Praze. Pokud by chtěl člověk koupit byt v centru Prahy, připlatí si asi 120 tisíc korun za metr čtvereční. Ty nejlevnější bytové jednotky pak lze najít v Praze 9, kde se cena v červnu snížila na průměrných 73 tisíc korun za metr čtvereční.

„Nedá se očekávat, že by ceny bytů v Praze v následujících měsících opět rostly. Například na Praze 2 vzrostly za poslední rok ceny bytů o 18 procent, což je dáno hlavně investičním výnosem z krátkodobých pronájmů, který se však již za současné situace nedá úplně předpokládat. Prodat byt, jehož cena bude více než 100 000 Kč za metr čtvereční, bude v následujících měsících daleko složitější,“ upozorňuje Michal Makoš, spoluzakladatel společnosti Reas.

Reklama

Doporučované