Hlavní obsah

Noviny, které rozčilovaly Čínu, končí. Na poslední vydání se stojí fronty

Foto: Profimedia.cz

Lidé na poslední vydání Apple Daily stáli ve frontách ještě dříve, než noviny zamířily do tiskáren.

Reklama

Nejsilnější prodemokratické médium v Hongkongu končí. Na poslední milion výtisků Apple Daily lidé stáli fronty hodiny před zahájením prodeje. Tímto Hongkong končí, teskní místní.

Článek

Ve 22:45 se budovou redakce Apple Daily v Hongkongu rozezněl potlesk. Šéfredaktor Lam Man-chung právě do tiskárny za hořkého skandování svých kolegů „Do toho, Hongkongu!“ zaslal poslední vydání novin. Nakonec v budově zhasla světla a novináři po 26 letech existence redakce Apple Daily odešli domů. Žít to ale začalo v ulicích, kde se do dlouhých front řadili netrpěliví místní čekající na moment, kdy se poslední milion výtisků dostane z tiskárny na pulty trafik.

Jako memento nepokojů z roku 2019 se někteří oblékli do černého a skandovali prodemokratický slogan „Osvoboďte Hongkong, revoluce naší doby“. Jen o několik hodin dříve přitom bylo totéž heslo jedním z důvodů, proč 24letý účastník protestů čelí doživotnímu trestu. Fronty stovek příznivců se začaly tvořit už v deset večer, noviny přitom do stánků dorazily až necelou hodinu po půlnoci.

Deník Apple Daily byl na mediálním trhu známý svým protivládním postojem. Svou činnost se rozhodl ukončit rok poté, co Peking v červnu 2020 v Hongkongu zavedl zákon o národní bezpečnosti. Ke konci vedení Apple Daily nakonec zavelelo o něco dříve, než bylo v plánu. Národní bezpečnostní policie totiž během své druhé razie za týden zadržela hlavního redaktora pro podezření ze spiknutí a kolaborace se zahraničními silami. V poznámce na rozloučenou bývalý vydavatel časopisu Chan Pui Man uvedl, že bolestné rozhodnutí bylo učiněno kvůli obavám o bezpečnost jeho zaměstnanců.

O několik dní dřív uvězněnému majiteli deníku, mediálnímu magnátovi a kritikovi čínského režimu Jimmymu Laiovi Peking zmrazil účty. Vydavatelství Next Digital, pod které deník Apple Daily spadá, po setkání představenstva uvedlo, že pokud se tamní úřady nerozhodnou navrátit jim zabavený majetek, budou nuceni skončit v „horizontu dní“. Finance nezbyly na výplaty ani pokrytí nutných výdajů.

Ve čtvrtečním rozhlasovém vysílání profesor žurnalistiky a komunikace na Čínské univerzitě Clement So York-kee uvedl, že se zpravodajství listu v posledních letech stále zlepšovalo a lákalo čtenáře svou jedinečnou „advokátní žurnalistikou“.

Čínská státní média však pozitivními recenzemi na Apple Daily nikdy nehýřila. „Kvůli nedostatečnému porozumění Komunistické straně Číny používají protivládní představitelé v Hongkongu – včetně separatistických novin Apple Daily – taktiku démonizace strany, aby vzbudili strach, nebo dokonce nenávist vůči čínské pevnině a prohloubili propast mezi obyvateli Hongkongu a těmi na pevnině,“ napsal ve středu čínský státní tisk.

Loučení se „separatistickými novinami“ se však ve středu v noci neobešlo bez emocí. Na poslední den s Apple Daily se připravovali i prodejci novin, kteří měli plné ruce práce už od půlnoci. Majitelka novinového stánku v Argyle Street, Michelle Man, objednala osm tisíc výtisků, mnohem víc než obvykle. Pro nedočkavé vyvěsila i ceduli s oznámením: „Apple Daily dorazí v 1:30“. Lidé pokračovali ve skupování výtisků i během čtvrteční cesty do práce.

Věřím, že s koncem Apple Daily zmizí hlas zástupce Hongkongu. Toto je den, který si chci zapamatovat. Po dnešku už nebudu číst žádné noviny.
hongkongský čtenář Ha

Kolem osmé hodiny ranní se majitelce novinového stánku na křižovatce Argyle Street a Sai Yeung Choi Street začaly tenčit zásoby. První tisícovka byla pryč ještě před svítáním. Zájemci o poslední výtisk čekají ve frontách i v dešti s nachystanými bankovkami a berou několik kusů najednou. Podle zpráv ze sociálních sítí tento výjev na křižovatce dvou ulic nebyl ničím výjimečným. „Děkuju! Obslužte se sami, vezměte si je!“ křičeli prodejci s rukama plnýma peněz.

„Vedli jsme dobrou válku. I když je nám to líto, jsme vděční za to, že jsme s Hongkonžany vytrvali až do konce,“ zní část příběhu otištěného na titulní stránce posledního vydání. Lítostivé poznámky zaznívaly i mezi lidmi ve frontě. Pro The Post promluvil 48letý Ha, který chodí od stánku ke stánku a nakupuje tolik výtisků, kolik se dá. „Věřím, že koncem Apple Daily zmizí hlas zástupce Hongkongu,“ řekl. „Toto je den, který si chci zapamatovat. Po dnešku už nebudu žádné další noviny číst. Nemá smysl číst zprávy, o kterých vím, že jsou vytvářeny někde jako přes kopírák.“

Pět výtisků si domů odnesla i žena s příjmením Yau. „Cítím se bezmocná,“ řekla. „Doufám, že Apple Daily brzy začne znovu. Hongkonžané s tím nemohou nic dělat. Včera v noci jsem nemohla ani spát.“

Na své posty rezignují i šéfové vydavatelství. Chan Pui-man poděkovala svým zaměstnancům a příznivců a prohlásila, že opouští své místo ředitelky pěti spřízněných společností. Je jednou z pěti vedoucích zaměstnanců, kteří byli minulý týden zatčeni národní bezpečnostní policií, přičemž tři z nich byli propuštěni na kauci bez obvinění. Další dva jsou obviněni ze spiknutí za účelem spolupráce s cizími silami a čekají ve vazbě.

Ne všichni jsou z konce Apple Daily nešťastní. „Koupil jsem si konkurenční Oriental Daily, protože Apple Daily nepodporuju. Jsem Číňan a Hongkong Číně patří,“ řekl pro SCMP muž jménem Du, který dodal, že je končící médium „ilegální“. Ostatně o rušné noci v Hongkongu čínská státní média referují po svém.

„Týden před 100. výročím založení Komunistické strany Číny vibruje Hongkong slavnostní náladou. Jde také o 24. výročí návratu Hongkongu vlasti, což někteří místní obyvatelé považují za bezprecedentní. Autobusy a tramvaje se v čínské zvláštní administrativní oblasti oblékly do nové červeně a na oslavu velkého dne byly vybaveny prvky komunistické strany,“ píše státní médium Global Times. Namísto sloganů „Osvoboďte Hongkong, revoluce dnešní doby“ zmiňuje „Oslavujeme 100. výročí založení Čínské komunistické strany a 24. výročí návratu Hongkongu do vlasti.“

Reklama

Související témata:

Doporučované