Hlavní obsah

Novodobé otrokyně. Dívky se vdaly do ciziny. Popsaly utrpení, které zažily

Svět bez obalu: Uzbecké dívky se provdaly do Číny. Po svatbě je manželé týrali a zneužívali.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stovky žen z chudých rodin v Uzbekistánu využily služeb agentur, které jim domluvily manželství v zahraničí. Teď dorazilo svědectví o příšerných podmínkách, v nichž byly některé nuceny žít. Týrané a zneužívané.

Článek

„Prosím, pomozte mi. Prosím o pomoc Uzbekistán, naši vládu a vedení země,” žádá ve videu jedna z uzbeckých dívek.

Jmenuje se Maftuna a minulý rok z Uzbekistánu odešla do Číny, aby se zde provdala. Teď ale říká, že se k ní její nový manžel chová jako k otrokyni.

Video s prosbou o pomoc poslala uzbecké redakci Rádia Svobodná Evropa. „Byla jsem zavřená v této místnosti pět měsíců,“ ukazuje na záznamu. „Tohle mi sem dali místo záchodu. Každý den přijdou dolů a zamknou mě tu. Ven můžu vyjít jen kvůli práci.”

Podobný příběh vypověděla i Saída. Rovněž se odstěhovala do Číny, aby se tu provdala. „Můj manžel mi řekl: Budeš bydlet tady v koupelně. Tak to bylo celý týden. Nutil mě sedět na této stoličce. Nenechal mě celý týden spát,” vylíčila Saída.

Ženě se podařilo – za asistence uzbecké ambasády – od svého manžela utéct. A co Maftuně? Pusťte si úvodní video. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované