Hlavní obsah

„Na ten pohled do smrti nezapomenu.“ Podívejte se na dramatické záběry z práce pražských hasičů

Strávili jsme několik dní s pražskými hasiči. Podívejte se na Obzor Filipa Horkého.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hrdinové naší doby. Riskují své životy a zachraňují druhé. Dostávají lidi z parapetů oken hořícího hotelu. Zasahují u velkých požárů hal i u tragických dopravních nehod. Součástí jejich práce jsou i rutinní zásahy. Podívejte se na další Obzor Filipa Horkého a unikátní záběry.

Článek

Strávili jsme týden s hasiči v Praze. Mluvili jsme s několika z nich a získali zajímavá svědectví o práci lidí, kterou bereme trochu jako samozřejmost. Tito lidé si zaslouží náš respekt a úctu.

„Nejhorší je strašnické krematorium, kam se člověk občas dostane a musí se rozloučit se svými kamarády. Není nic horšího než stát u rakve a vědět, že ten kamarád zemřel při zásahu,“ říká v rozhovoru s Filipem Horkým velitel hasičů v Praze Antonín Šustr.

V pořadu hasiči popisují nejhorší situace při posledních velkých zásazích, které museli v Praze řešit. Jedná se i o tragický požár hotelu v ulici Náplavní, při kterém zemřelo pět ubytovaných a zraněno bylo několik lidí. Při akci se zranili i dva hasiči.

„Do smrti na to nezapomenu. Vidíte, jak se ve tmě blýskají pruhy, které máme na oblečení. Slyšel jsem tupou ránu a bylo mi jasné, že jeden z nás spadl a zranil se. Byl to průšvih. Volala se záchranka. Přemýšlel jsem, jestli ten zásah nezastavit. Měli jsme tam spoustu lidí, které jsme museli vytáhnout ven. Nešlo to zastavit,“ popisuje velitel.

Hasiči se shodují, že si za mnoho let své práce zvykli na řadu věcí. „Musíte si v hlavě srovnat hodnoty. Já riskuju životy kluků, které tam naženu. Nemá cenu riskovat životy kvůli balíkům triček, ale jednoznačně to má smysl kvůli lidským životům,“ dodává Šustr.

Pomáhá nám černý humor. To je to, co nás zachraňuje.

„Psychika? Problémy jsou za přítomnosti dětí, pokud jsou mezi mrtvými či zraněnými. To je velmi choulostivé. Na mě i velmi nepříjemně působilo, když jsme zasahovali u vlastních kolegů, když došlo k dopravní nehodě hasičského vozidla. To člověka poleje mráz, tomu se nedá ubránit,“ říká o své práci velitel Miloš Němec.

Hasiči podle něj získají zkušenosti a postupují podle velmi dobře nacvičených postupů: „Je to o zkušenostech, ta psychika si na to musí zvyknout. Dopravní nehody jsou vždy spojené se zraněními a úmrtími. Vidí se tam věci, které normální člověk vidět nechce.“

„Je to prostě zajímavá práce, často rutina. Idea hasiče z amerického filmu vybíhajícího z hořící budovy s miminem v náručí se zase tak často nestává. Mně se to jednou stalo. Přijde mi to téměř až jako malý zázrak. Nevím, jestli jsem nad tím někdy takhle hluboce přemýšlel, je to pěkný pocit, když se vám to takhle někdy povede.“

V čem je nejvíce obtížná jejich práce? Jak moc riskují a mají při zásahu strach? Co na jejich práci říkají blízcí? A jak vypadá hasičský zásah? Podívejte se na další díl Obzoru v úvodním videu.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Doporučované