Hlavní obsah

Novoměstská galerie chce oživit město venkovní výstavou soch

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě má zájem přiblížit lidem současné umění venkovní výstavou na několika místech ve městě.

Článek

Galerie také chystá program při Muzejní a galerijní noci 28. května, i když je nyní plánování akcí vzhledem k omezením spojeným s koronavirem náročné. „Zjišťujeme možnosti, jak ve spolupráci s městem uspořádat venkovní výstavu soch, abychom zajímavě oživili i městský prostor, když se teď do galerií nemůže,“ řekla nová ředitelka galerie Věra Staňková, která v březnu nahradila dlouholetého šéfa krajské instituce Josefa Chalupu. „V rámci Muzejní a galerijní noci, na které se bude podílet i novoměstské Horácké muzeum a další partneři, plánujeme dílny i komentované prohlídky. Chtěli bychom tady mít i nějakou historickou postavu se vztahem k našemu zámeckému objektu,“ řekla Staňková. V létě by se na nádvoří galerie měly konat koncerty nebo letní kino. Zachovat chce galerie také promítání uměleckých snímků.

Nyní je v galerii instalovaná výstava tvorby Adolfa Borna nebo výstava Na houby!. Galerie by je chtěla nechat přístupné ještě alespoň dva týdny po možném otevření, aby si je veřejnost mohla prohlédnout. Zatím s lidmi komunikuje hlavně prostřednictvím facebooku, webových stránek, podcastů nebo blogů.

Plánovanou investicí, která by mohla v nejbližších letech začít, je úprava druhého nádvoří zámku, kde galerie sídlí. K dispozici už je studie, začít by se mělo s prostory pro nový depozitář s odhadovanými náklady asi 16 milionů korun.

Galerie je jednou ze tří galerií zřizovaných Krajem Vysočina, má přes 10 tisíc sbírkových předmětů, včetně obrazů, kreseb a grafik nebo plastik a sklářských artefaktů. K dispozici má zámek, který do roku 1948 patřil brněnskému Ústavu šlechtičen. Později v něm byly byty, lesní učiliště a v části sídlila galerie založená v roce 1964. Nabízí stálé expozice několika významných sochařů včetně Jana Štursy a Vincence Makovského. V roce 2020 se sbírky rozrostly o víc než 100 kusů, galerie nákupem či darem získala i díla Pavla Tomana, Jiřího Vašici, Jindřicha Zezuly nebo Jana Svobody. „V roce 2021 dle finanční situace bychom rádi zakoupili dvě plastiky od Josefa Klimeše, které by doplnily naši klíčovou sbírku soch a plastik,“ řekla Staňková.

Loňský rozpočet galerie s 18 zaměstnanci byl cca 11,1 milionu korun, většinu peněz získala galerie od zřizovatele. Letos prozatím počítá s nižším rozpočtem. „Rok 2020 nás samozřejmě zasáhl, neboť jsme byli uzavřeni několik měsíců. Nicméně ušlé tržby ze vstupného jsme se snažili alespoň částečně kompenzovat zřízením e-shopu a doplňkovými činnostmi - workshopy a provozem malé kavárny. Rok 2020 jsme uzavřeli s kladným hospodářským výsledkem,“ uvedla ředitelka.

Historik umění Josef Chalupa pracoval v galerii od roku 1976, od roku 1978 byl jejím ředitelem. Po jeho odchodu do důchodu galerii krátce vedla jeho zástupkyně Petra Mrkosová. Nová ředitelka Věra Staňková dříve pracovala v médiích, v oblasti marketingu a komunikace. S galerií má své zkušenosti i jako umělkyně, opakovaně v ní vystavovala své fotografie.

Reklama

Doporučované