Hlavní obsah

Novoměstská galerie otevře výstavu díla Adolfa Borna

Ilustrační snímek.

Reklama

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě otevře v sobotu retrospektivní výstavu malíře, grafika a ilustrátora Adolfa Borna. Umělcovu tvorbu představí na 50 grafických listech.

Článek

Výstavu doplní i malba ze soukromé sbírky Jany a Miloše Homolkových. Výstava Letem Bornovým světem by měla být přístupná až do 28. února příštího roku. „Celá výstava vychází z cestovatelské vášně Adolfa Borna, najdete zde všelijaké dopravní prostředky, a když se detailněji zadíváte, zjistíte, že žádný z obrazů oblíbeného malíře není statický. Děje se v nich tolik věcí, vždy někde něco letí nebo se vznáší, visí, proto také výstava nese název Letem Bornovým světem,“ řekla kurátorka Eva Kulková.

Adolf Born se narodil 12. června 1930. Grafik a ilustrátor, ale i autor divadelních scén a kostýmů, si v kresbě, leptu a litografii vypracoval nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa. Zemřel v květnu 2016 krátce před 86. narozeninami.

Novoměstská galerie je jednou ze tří galerií zřizovaných Krajem Vysočina, má přes 10 tisíc sbírkových předmětů, včetně 1200 obrazů, asi 3500 kreseb a grafik, téměř 2000 plastik a přes 3000 sklářských artefaktů. Roční návštěvnost galerie je okolo 16 tisíc lidí. Má k dispozici zámek, který do roku 1948 patřil brněnské nadaci šlechtičen. Později v něm byly byty, lesní učiliště a v části galerie založená v roce 1964.

Galerie nabízí stálé expozice několika významných sochařů včetně Vincence Makovského, Jana Štursy nebo Josefa Mařatky. V loňském roce se stálá expozice rozšířila o díla Josefa Klimeše, který se narodil v nedalekém Měříně. Patřil mezi výtvarníky, kteří zazářili na výstavě Expo 58, je autorem plastiky Rovnováha, která stojí u pražského Barrandovského mostu.

Reklama

Doporučované