Hlavní obsah

Novoroční šílenství: Japonci platí miliony za ryby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na tradiční novoroční aukci ryb se v Tokiu prodal 276 kilogramů vážící tuňák za 193 milionů jenů (přes 40 milionů Kč).

Článek

Šlo o druhou nejvyšší částku, za kterou kdy byla ryba na této akci vydražena, loni se téměř stejně velký tuňák prodal za 334 milionů jenů, uvedla agentura Kjódó.

Loňský rekordní nákup uskutečnil Kijoši Kimura, majitel řetězce suši restaurací Sushi-Zanmai. A byl to právě on, kdo v neděli opět získal nejdražší exemplář tuňáka obecného, za nějž zaplatil kolem 700 000 jenů (147 000 Kč) za jeden kilogram.

Cena zaplacená za kilogram ryby na novoroční aukci neodpovídá skutečné hodnotě rybího masa. První aukce v novém roce je spíše propagační akcí a velkoobchodníci a majitelé suši restaurací při ní obvykle platí za největší a nejlepší ryby obrovské částky, které se od běžné ceny značně liší.

Aukci doprovází tradiční rituál. Kupující v gumových botách si před úsvitem prohlédnou gigantické čerstvé a zmražené ryby a překontrolují jejich kvalitu. Dražit se začíná po páté hodině ranní místního času zazvoněním na zvonky. Letos bylo v nabídce 72 tuňáků.

Obliba této ryby ve světě roste, takže tuňák se kvůli vyššímu výlovu dostal na seznam ohrožených druhů. Japonci konzumují naprostou většinu tuňáka, který se ve světových mořích vyloví. V poslední době se ale Japonsko začalo podílet na projektech, jejichž cílem je zvýšit počty této ryby.

Reklama

Související témata:

Doporučované