Hlavní obsah

Novoroční varování severokorejského vůdce Kima: Jaderný knoflík mám vždy na stole

Jaderný knoflík mám vždy na stole, varoval vůdce Severní Koreje při novoročním projevuVideo: AP

 

Reklama

Při novoročním projevu severokorejský vůdce Kim Čong-un varoval Spojené státy, že je kdykoliv připraven stisknout jaderný spínač. Severní Koreu zároveň označil za zemi, která si váží míru a jaderný útok nebude iniciovat.

Článek

„Veškeré pevninské území Spojených států leží v dosahu našich jaderných zbraní a spínač mám vždy na stole ve své kanceláři. Spojené státy by si měly uvědomit, že už se nejedná o jadernou hrozbu, ale realitu,“ hrozil Kim Čog-un při novoročním projevu, který zveřejnila Korejská ústřední televize.

Severokorejský vůdce zároveň vyzdvihl, že Severní Korea je podle něj zodpovědnou jadernou mocností, která si váží míru. „Spojené státy nemohou vyvolat válku proti mně ani mé zemi,“ řekl při projevu. Dodal, že pokud KLDR nebude čelit agresi, nehodlá jaderné zbraně použít.

Součástí projevu byla i smířlivější část. Tu adresoval především Jižní Koreji. Svému sousedovi popřál hodně štěstí při pořádání zimních olympijských her a naznačil, že dveře k otevřenému jednání jsou otevřené komukoliv, včetně jihokorejské administrativy a opozičních stran.

Reklama

Doporučované