Hlavní obsah

Novotný čelí obžalobě za hanobení komunistů, prý jsou „bolševičtí podlidé“

Foto: David Neff

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný.

Reklama

aktualizováno •

Enfant terrible české politiky, starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, čelí další obžalobě. Tentokrát by se měl zpovídat soudu za urážlivé výroky o komunistech. Podle obžaloby jde o hanobení.

Článek

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) má na krku další obžalobu za své vyjádření směrem ke komunistům. Státní zástupce pro Prahu 5 Pavel Kytnar na něj podal další obžalobu, tentokrát pro „přečin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob“.

Podle Novotného jde nejspíš o jeho květnový rozhovor pro Prostor X, kde předsedu KSČM Vojtěcha Filipa označil za „bolševickou svini“ a následně v rozhovoru pro Parlamentní listy označil komunisty za „bolševické podlidi“.

„Týká se to i těchto dvou výroků,“ potvrdil Seznam Zprávám státní zástupce Kytnar s tím, že výroků je víc, ale vzhledem k tomu, že obžalobu předal soudu, o ní nemůže blíže hovořit.

Sám Novotný v reakci pro Seznam Zprávy uvedl, že ho žalobce Kytnar už dva roky pronásleduje. „Jsem syn Žida, inicioval jsem tu restaurační zásah na pamětní desce, kde se přepisovaly chyby v datech úmrtí obětí holocaustu - a ten chudák mě zkusí na hanobení. Udělal jsem chybu použitím termínu podlidi a chudák (myšleno žalobce Kytnar, pozn. red.), co stahuje od přestupkových komisí dva roky nesmysly a dělá z nich soudy, toho chce využít,“ uvedl Novotný.

Jeho právní zástupkyně Alena Žežulková pro Seznam Zprávy potvrdila, že právě Kytnar je u všech případů Pavla Novotného dozorujícím státním zástupcem.

Novotný se v květnovém obsáhlém rozhovoru pro pořad Prostor X dotknul i komunistické strany a svého názoru na ni a zejména na jejího předsedu Filipa. „Je důležité nazývat věci pravými jmény. Říct o panu Filipovi, že je bolševická svině, je naprosto v pořádku. I před dětmi. Děti! Pan Filip je bolševická svině,“ řekl tehdy Novotný do kamery.

Na rozhovor poté navazoval dlouhý rozhovor pro server Parlamentní listy, kde na konto Filipa padly i další, mnohem ostřejší, výrazy. Na adresu komunistů tam rovněž prohlásil, že „tyhle bolševické podlidi hodné pomočení hrobu prostě nelze v diskuzi vůbec akceptovat“. Vyjádřil také přání „už aby bolševici vymřeli“.

Novotný se kvůli svému vztahu ke KSČM a jejím členům u soudu už v minulosti ocitnul. Loni v létě ho například soud osvobodil v kauze, kdy si přál, aby poslanec KSČM a bývalý člen pohotovostního pluku SNB Zdeněk Ondráček „visel“. Rozhodnutí později potvrdil i odvolací soud, který rovněž řekl, že nejde o trestný čin.

Do střetů se starosta dostával třeba i s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou, kterého označil za „koště“. Kritiku i ze své domovské ODS schytal také za to, že přál smrt prezidentovi Miloši Zemanovi a premiéru Andreji Babišovi.

Reklama

Doporučované