Hlavní obsah

Novou italskou vládu má sestavit ministr zahraničí Gentiloni

 

Reklama

Odcházejícího premiéra Renziho, který rezignoval po prohře v ústavním referendu, střídá další člen Demokratické strany.

Článek

Italský prezident Sergio Mattarella pověřil sestavením nové vlády dosavadního ministra zahraničí Paola Gentiloniho. Tento dvaašedesátiletý politik je spolustraníkem expremiéra Matteo Renziho, který podal ve středu demisi.

Gentiloni krátce po svěření mandátu prohlásil, že půjde cestou, kterou vytyčil Renziho kabinet. Slíbil přitom, že se pokusí novou vládu vytvořit co nejrychleji, uvedla agentura Reuters.

Expremiér Matteo Renzi po porážce v referendu z minulého víkendu o reformě ústavy v televizním vystoupení řekl, že na sebe bere celou odpovědnost.

Italové v hlasování odmítli jeho návrh reformy ústavy, která měla zjednodušit systém vládnutí v zemi a s níž premiér přímo spojoval svou budoucnost. Bezmála šedesát procent Italů, kteří přišli hlasovat, se však postavilo proti.

Podle analytiků Renzi při kampani k referendu udělal chybu, když téma změn politického systému přímo spojil se svou osobou. Voliči se podle ohlasů soustředili méně na samotný návrh ústavních změn, referendum pojali spíše jako protest proti premiérovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované