Hlavní obsah

Novou nahrávku ministra Babiše a novináře Přibila mají na stole policisté i žalobci

Porušil Andrej Babiš zákon? Nahrávku již prověřuje policie i žalobci.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Seznam se ptal několika odborníků na trestní právo, zda ministr financí Andrej Babiš porušil zákon.

Článek

Nová nahrávka mezi ministrem financí Andrejem Babišem a bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem rozproudila další konflikt uvnitř vládní koalice. O oba aktéry se navíc začala zajímat také policie.

Už minulý pátek dostali případ nahrávek na stůl detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, od úterý se podle mluvčí Štěpánky Zenklové zabývají kauzou také žalobci z pražského městského státního zastupitelství.

Detektivové mají zjistit, kdo nahrávku pořídil, a budou se zabývat také tím, zda Andrej Babiš nebo Marek Přibil nespáchali trestný čin. Například tím, jak naložili s informacemi, o nichž se bavili a které měli v ruce.

Nahrávky ministra Babiše a bývalého novináře MF Dnes Přibila:

Nahrávky, na kterých mluví ministr Babiš a bývalý novinář Přibil.Video: Youtube.com

Anebo přesněji – zda neporušili zákon, když probírají informace ze živého policejního spisu.

To dělali, když se na nahrávce bavili o kauze Beretta, v níž se vyšetřuje vynášení policejních informací do prostředí organizovaného zločinu.

Seznam se na to zeptal několika odborníků na trestní právo a podle nich bude těžké Babišovi prokázat, že zákon porušil. Jejich vyjádření si poslechněte ve videu nad článkem.

Advokát Jiří Teryngel řekl, že by se toho ministr financí dopustil jen v případě, pokud by to, co vyčetl ze spisu doručeného Přibilem, řekl dalším lidem. A to se zatím nepotvrdilo.

Názor dalšího advokáta Michala Hráského je podobný. Kdy by se podle něho ministr financí dopustil trestného činu?

„Jestli by se ukázalo, že ty informace, které získal, potom chtěl použít proto, aby někomu uškodil. Tak pak ano. Pak je to zneužití pravomoci, ale samo o sobě je těžké tvrdit, že se dopustil trestného činu,“ vysvětlil Hráský.

„Podle mě je to jen jednání, které je možná naivní, ale není trestné,“ doplnil advokát Jaroslav Ortman.

Problémy zřejmě nečekají ani novináře Marka Přibila. „Já bych řekl, že to patří do výkonu jeho práce. A že se novinář nedopustil trestného činu,“ uvedl Hráský.

Reklama

Doporučované