Hlavní obsah

Novou šéfku ČTÚ jmenoval Havlíček v rozporu se zákonem, tvrdí právníci

Foto: ČTÚ

Předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková.

Reklama

Na vedoucí post předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu jmenovala vláda dosavadní členku rady úřadu Hanu Továrkovou. Nepostupovala však podle některých právníků v souladu se zákonem.

Článek

Český telekomunikační úřad, který má před sebou důležitou aukci 5G mobilních sítí, změnil zkraje tohoto týdne vedení. Právě kvůli nejdůležitější aukci roku byl odvolán ředitel Jaromír Novák a novou šéfkou se stala Hana Továrková, která zasedala v Radě ČTÚ, kam ji prosazoval Svaz průmyslu i Hospodářská komora.

Její jmenování však podle některých právníků není v souladu se zákonem. Problémy kolem výměny v čele ČTÚ podle právníků začínají už tím, jak vlastně odešel z postu bývalý předseda úřadu Jaromír Novák.

Ten sice poslal v pondělí dopoledne ministrovi průmyslu rezignační dopis, avšak ministr Havlíček tvrdí, že ještě před tím Nováka vláda odvolala. „Novák rezignoval ke konci ledna, zatímco vláda jej odvolala k tomuto pondělí. Platné je odvolání,“ řekl Havlíček po jednání vlády.

Od toho, zda Novák rezignoval, nebo byl odvolán, se právě odvíjí způsob jmenování jeho nástupkyně, na což upozornil i server Lupa.cz.

„Havlíček tvrdí, že byl Novák odvolán, takže musí postupovat podle zákona o elektronických komunikacích – paragrafu 107 – a jmenovat novou ředitelku do doby jeho funkčního období, což je do konce října. Ale ministerstvo ji jmenovalo od 28. ledna na další tři roky,“ řekl Seznamu advokát Jiří Matzner, který se zaměřuje na IT a správní právo. „Když ministerstvo tvrdí, že odvolalo pana Nováka dříve, než přišla rezignace, tak ve jmenování paní Továrkové postupovali proti zákonu,“ doplnil Matzner.

Ministerstvo tento výklad odmítá. A dodává, že postupovalo v souladu s legislativou, avšak ne podle paragrafu 107. „Vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu bezodkladně jmenuje nového předsedu Rady na zbývající část funkčního období odvolaného předsedy Rady,“ stojí v paragrafu 107 zákona o elektronických komunikacích.

„Tento konkrétní paragraf vládě určuje postup v odvolání a jmenování vedení Českého telekomunikačního úřadu,“ sdělili Seznamu další dva právníci z oboru, kteří si nepřáli být jmenováni.

Na dotaz, podle kterého konkrétního paragrafu Havlíček ve jmenování postupoval, ministerstvo neodpovědělo.

Podle právníků by tak postup ministerstva mohl být pro Továrkovou problematický, protože od konce října by nikdo nevěděl, kdo je formálně předsedou úřadu.

„Od října by pro ni bylo problémové ve funkci zůstávat, řešilo by se, jestli je vůbec předsedkyní ČTÚ,“ vysvětlil Matzner.

Nová šéfka úřadu Hana Továrková ale porušila podle předběžného posouzení ministerstva spravedlnosti zákon o střetu zájmů. Továrková totiž podle veřejných registrů stále figuruje v desítce firem, což by podle zákona neměla, upozornil Deník N.

Továrková se stala členkou Rady ČTÚ loni v listopadu, čímž se na ni začal vztahovat zákon o střetu zájmů. Podle něj by vzhledem ke své funkci neměla podnikat, sedět v představenstvu nebo dozorčích radách firem nebo být někde zaměstnaná.

Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3 500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. Aukce má zároveň na český trh přivést dalšího operátora a zvýšit konkurenci.

Reklama

Doporučované