Hlavní obsah

Novou stezku z Jeseníku zdobí obrázková hesla: ščur, baňa i majtky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obce Jeseník nad Odrou a Vražné na Novojičínsku spojuje nová cyklostezka. Je dlouhá 4,8 kilometru a její vybudování stálo 34 milionů korun.

Článek

Stezka je unikátní tím, že je potištěna obrazovými hesly v moravskoslezském nářečí. Cyklisté tak mohou během projížďky třeba zjistit, co je to ščur, baňa nebo majtky.

Cyklostezka vede z Vražného přes Jeseník nad Odrou až do jeho místní části Hůrka. Jesenický starosta Tomáš Machýček řekl, že obec by ji chtěla rozšířit ještě dál. „Do budoucna počítáme, že z Hůrky se přes cyklostezky dostaneme do Bernartic, na Starý Jičín a do Nového Jičína, kde bychom se chtěli napojit na cyklostezku Nový Jičín - Hostašovice. Už hledáme cesty, jak se kam dostaneme, kde je potřeba udělat úplně novou cestu, nebo naopak kde využijeme krajskou komunikaci, která je málo frekventovaná,“ řekl Machýček. V regionu by se podle něj mohly cyklisticky propojit Jeseníky s Beskydami i Moravskoslezský kraj s Olomouckým.

Starostka Vražného Gabriela Grzegorzová řekla, že chce ještě v obci část cyklostezky dobudovat, protože zatím je tam kousek svedený přímo na hlavní silnici. „Chtěli bychom nájezd a sjezd odklonit na vedlejší komunikaci, která vede přes vesnici a není tak frekventovaná. Doufám, že se nám to podaří co nejdřív,“ řekla starostka.

Největší potíže při stavbě cyklostezky nadělalo loni podle Měchýčka počasí. „Topili jsme se tady opravdu v bahně. Množství vody, které tady proteklo a které vytvořilo laguny a dočasně zlikvidovalo zemědělské pozemky, to se muselo řešit za pochodu,“ řekl starosta.

Hesla v nářečí s vysvětlujícími obrázky jsou pole něj trošku recese, ale hlavně originální nápad. „Cílem bylo ať se lidé pobaví a ať se zastaví, protože značky a potisky máme na zajímavých místech, kde jsou krásná panoramata Beskyd, krásná panoramata začínajících Jeseníků, hrad Starý Jičín a vůbec okolí, takže člověk opravdu kapánek přibrzdí a podívá se,“ řekl Machýček. Podobným originálním způsobem by do budoucna měly být řešeny odpočinkové zóny.

Autorem obrázkového slovníku je majitel značky triček s potiskem UAX, designér Radek Leskovjan. Vytvořil ho zhruba před dvěma lety pro Moravskoslezský kraj a stezka, nedaleko které jeho firma sídlí, k využití obrázků vybízela. „Kraj je výjimečný tím, že máme vlastní řeč, když přijedeme, tak třeba v Praze nám moc nerozumí. Chtěli jsme ukázat cyklistům přijíždějícím třeba z Olomouckého kraje, jak tady mluvíme,“ řekl Leskovjan. Na třech místech stezky je motiv použitý vcelku, po celé trase jsou pak rozesety jednotlivé obrázky.

Původně předpokládaná cena cyklostezky byla 46 milionů korun, ale v soutěži se podařilo cenu snížit na 34 milionů. Téměř 23 miliony na stavbu přispěl Státní fond dopravní infrastruktury a 1,5 milionu dal kraj, zbylou část zaplatily obce ze svých rozpočtů.

Reklama

Související témata:

Doporučované