Hlavní obsah

Novou tajemnicí pro evropské záležitosti se stala Hrdinková, bojovnice za reverse charge v Bruselu

Foto: ČTK/Šulová Kateřina, ČTK

Nová tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Reklama

Česko má znovu klíčového úředníka pro vztahy s EU. Podle informací Seznamu dnes premiér jmenoval Milenu Hrdinkovou.

Článek

Po dvou měsících má Česko znovu tajemníka pro evropské záležitosti. Klíčový úřednický post pro vztahy země s EU byl po odchodu Aleše Chmelaře dva měsíce neobsazený. Dnes jmenoval premiér podle očekávání Milenu Hrdinkovou, která vyhrála výběrové řízení.

„V první řadě musím garantovat perfektní servis pro předsedu vlády v jeho roli nejvyššího zástupce České republiky ve strukturách EU a člena Evropské rady. Je třeba budovat kvalitní a produktivní vztahy s protějšky z ostatních států i institucí EU a nabízet součinnost ostatním resortům při řešení vzájemně se překrývajících agend tak, aby pozice ČR byly vždy souladné, konsistentní a srozumitelné,“ uvedla podle tiskové zprávy úřadu vlády Hrdinková. Za velmi důležitou považuje také „práci na pozitivní komunikaci o evropské agendě“.

Hrdinková má s prací v Bruselu bohaté zkušenosti. Až do loňského listopadu vedla na ministerstvu financí kancelář ministra. A v Bruselu patřila mezi klíčové postavy, které vyjednávaly tzv. reverse charge. Přenesení povinnosti odvést DPH z prodávajícího na kupujícího patří mezi hlavní Babišova témata, která se v rámci Unie snaží dlouhodobě prosadit.

Vystudovaná právnička na ministerstvo financí nastoupila už v roce 1998. Tři roky působila jako národní expertka pro daňovou politiku v Evropské komisi a poté i v Mezinárodním měnovém fondu. Na ministerstvu skončila loni na podzim, její post ministryně Alena Schillerová bez náhrady zrušila.

O tom, že by mohla nahradit Aleše Chmelaře právě na postu státní tajemnice pro evropské záležitosti, se od té doby spekulovalo. Podle informací Seznamu se ale proti jejímu jmenování stavěla právě ministryně Schillerová.

Hrdinková však jako jediná uchazečka splnila kritéria výběrového řízení a uspěla i v samotném konkurzu. Premiéra by měla doprovázet už na březnové Evropské radě.

Reklama

Doporučované