Hlavní obsah

Novou uměleckou vedoucí činohry v Liberci se stala Dušková

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecké divadlo F. X. Šaldy má po pěti letech nového uměleckého vedoucího činohry. Režiséra Šimona Dominika od ledna vystřídala režisérka Kateřina Dušková, která s libereckým divadlem řadu let spolupracuje.

Článek

Změna byla plánovaná. Dušková jako umělecká vedoucí působila několik let v Horáckém divadle Jihlava a v pražském Divadle Na Fidlovačce. V Liberci režírovala hry Králova řeč, Mnoho povyku pro nic, Vražda v Orient expresu a i svoji první operu - Jakobína.

„Nastupuji do zavřeného divadla. Divadla neúplného, bez diváků, chladného a smutného, ale když se dnes podívám na obě jeviště, kde se připravují nové inscenace, cítím velkou sílu a energii a ruku v ruce s tím i naději, že brzy bude líp a hlediště Divadla F. X. Šaldy se znovu zaplní diváky, bez nichž je v divadle opravdu smutno,“ uvedla Dušková. Soubor je podle ní složený z výrazných hereckých osobností a na spolupráci s nimi se těší.

Režisér Šimon Dominik vedl soubor od prosince 2015, kdy zemřel jeho předchůdce režisér Ivan Rajmont. „Děkuji Šimonovi za vše, co do našeho souboru vložil. Nastoupil v době nelehké, po odchodu Ivana Rajmonta. Pro něj to bylo první angažmá v roli šéfa ve velkém třísouborovém divadle, myslím, že to byl křest ohněm,“ uvedla ředitelka divadla Jarmila Levko.

„Nástup do rozjeté sezony, bez přípravy a s odchodem hned tří herců na krku nebyl jednoduchý, ale být vhozen do vody se nakonec stalo tou nejlepší školou,“ komentoval to Dominik. „Jsem hrdý na spoustu věcí, které jsme s kolegy dokázali. Nejvíc asi na kontinuální rozvíjení lokální dramaturgie, ze které vzešly inscenace SIALská trojčata (2018), Sylva a Burian (obé 2020),“ dodal. Vedení divadla oceňuje, že Dominik během svého působení personálně stabilizoval soubor a doplnil ho o mladé talentované absolventy.

V libereckém divadle se během roku a půl změnili vedoucí všech tří souborů. Od srpna 2019 režisérka a choreografka Marika Hanousková nahradila Alenu Peškovou, která po devíti letech ukončila působení v souboru na vlastní žádost. Loni v říjnu vedení divadla odvolalo dlouholetého vedoucího opery Martina Doubravského. Levko to zdůvodnila tím, že Doubravský selhal v komunikaci v krizových okamžicích pandemie koronaviru. Doubravského, který vedl soubor od roku 2002, od listopadu nahradila režisérka a dramaturgyně liberecké opery Linda Hejlová Keprtová.

Reklama

Doporučované