Hlavní obsah

Novou vizí pro Strahov je stadion Sparty, FAČR už si bere megaúvěr

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský (vlevo) a Martin Malík (vpravo) v dobrém rozmaru na rozlučce Tomáše Rosického s jeho hráčskou kariérou. Aktuální téma debat šéfů Sparty a FAČR má jen o háček víc, místo Rosického řeší spolu budoucnost Stadionu Evžena Rošického.

Reklama

Myšlenka postavit v Praze na strahovském kopci nový moderní stadion se vrací. A to s novou vizí, že by na něm hrála své zápasy fotbalová Sparta. Aby s pozemkem mohla volně nakládat, vezme si Fotbalová asociace ČR vysoký úvěr.

Článek

Plány Fotbalové asociace ČR, co si počít s chátrajícím a takřka nevyužívaným Stadionem Evžena Rošického na pražském Strahově, nabraly nový směr: vybudovat zde nové sídlo reprezentaci a fotbalové Spartě, a to za peníze jejích majitelů, případně dalších komerčních investorů.

Připomeňme, že předseda FAČR Miroslav Pelta se v nedávné minulosti netajil záměrem vybudovat na Strahově národní stadion za veřejné peníze. Potřebnou dotaci kolem tří miliard korun ale Sobotkova vláda jednoznačně odmítla uvolnit, a tak se strategie změnila.

Původním cílem nového fotbalového předsedy Martina Malíka bylo pozemek v atraktivní pražské lokalitě prodat. Spekulovalo se o možném výnosu kolem 700 milionů korun, zájem o obchod projevily i významné české finanční skupiny, které v případě změny územního rozhodnutí mohly uvažovat například o tom, že by zde se značným ziskem vystavěly luxusní byty.

Uvolnit pozemky pomůže vysoký úvěr

Za tři roky, co je Martin Malík fotbalovým předsedou, se ale věci příliš neposunuly a pozemek k prodeji dosud nebyl nabídnut, protože zatím nebyl očištěn od předkupních a uživatelských práv, jež mají ke stadionu ve smlouvách s FAČR historicky zakotveny Česká unie sportu a Český atletický svaz.

V tomto ohledu se mohou už brzy věci významně posunout. „Výkonný výbor FAČR schválil, že si asociace může vzít krátkodobý úvěr přesahující 200 milionů korun, který by nám pomohl tyto záležitosti odblokovat, aby Fotbalová asociace mohla s pozemkem volně nakládat,“ vysvětluje Martin Malík.

Sumu 30 milionů korun potřebuje FAČR coby garanci svého pozemkového narovnání s atletickým svazem, dalších 56 milionů pak na podobnou garanci vůči České unii sportu. A 119 milionů korun činí dluh FAČR vůči České unii sportu.

Pokud bude úvěr na 205 milionů korun čerpán, pak patrně u Moneta Money Bank. „Fotbalová asociace tam má všechny své účty, navázali jsme s nimi dlouhodobou spolupráci,“ říká Malík. Na výkonném výboru padla zmínka, že úvěr by mohl být úročen 6 procenty. „Počítáme s tím, že bychom si ty peníze půjčili jen na několik měsíců,“ říká Malík.

Firma Deloitte poradila neprodávat

Poskočme v čase, představme si, že úvěr již je čerpán a pozemky pod Stadionem Evžena Rošického jsou tak od nároků dalších stran očištěny. Co bude dál? Od své původní vize, že by se pozemek mohl prodat, už Martin Malík couvá. „Nechali jsme si k tomu vypracovat studii od poradenské společnosti Deloitte. A z ní vyplynulo, že přímý prodej pozemku je pro FAČR tou nejméně výhodnou možností. Proto zvažujeme i jiné varianty.“

Podle zdrojů Seznam Zpráv je pro FAČR nejatraktivnější možností vytvoření společného projektu se Spartou. Fotbalová asociace by do něj vložila pozemek, Sparta by pak zajistila financování výstavby nového moderního stadionu. První nezávazná jednání v tomto ohledu už proběhla, dosud bez konkrétní dohody.

Pro Spartu jde o velmi citlivé téma. Její oficiální reakce na dotaz Seznam Zpráv ohledně výhledové možnosti stěhování na Strahov se proto přímé odpovědi vyhnula.

„Klub se aktuálně soustředí na modernizaci stadionu na Letné. Investujeme velké finanční prostředky do nových technologií (velkoplošné obrazovky, zvukový okruh ve stadionu), aby byl v Generali Česká pojišťovna Areně zajištěn co nejlepší komfort pro fanoušky. Připravujeme i další úpravy, například změny v umístění sektoru pro domácí vlajkonoše. Dalekou budoucnost v tuto chvíli neumíme předpovídat,“ odpověděl Ondřej Kasík, ředitel komunikace AC Sparta Praha.

S myšlenkou Strahova Sparta pracuje

Nicméně podle informací Seznam Zpráv se před několika dny právě on, spolu s generálním ředitelem klubu Františkem Čuprem, účastnil schůzky se zástupci několika fanouškovských „klanů“ Sparty, na níž zástupci vedení klubu možnost stěhování na Strahov zmínili.

Sparta je smluvně zavázána využívat stadion na Letné pro fotbalové účely přinejmenším do roku 2030. Jak před časem připustil František Čupr v rozhovoru pro Seznam Zprávy, v delším horizontu pracuje s variantami přestavby stávajícího letenského stadionu, jeho přesunutím na Letenskou pláň, nebo se stěhováním do jiné lokality (více zde).

Nápad, že by nový stadion mohl na Letné vzniknout kousek od toho současného, naproti přes ulici Milady Horákové, se jeví jako naprosto neprůchozí pro radnici Prahy 7. Tím se tedy počet možností zužuje.

Na místě někdejšího tréninkového hřiště na Letné už společnost, kterou podobně jako Spartu ovládá Daniel Křetínský, začala stavět hotel. Nabízí se tedy úvaha, že svého pozemku, na kterém stojí současný stadion Sparty, bude chtít majitel klubu výhledově také využít nějakým komerčním způsobem. Vlastníkům klubu by se tak mohly začít vracet dvě miliardy, odpovídající kumulované ztrátě, kterou klub nastřádal od léta 2004, kdy do něj coby jeho nový šéf právě Daniel Křetínský vstoupil.

Na pozemku, na němž stojí současná Generali Česká pojišťovna Arena, sídlí fotbalová Sparta již od roku 1917. Poslední zásadní rekonstrukce stadionu proběhla v éře klubového prezidenta Petra Macha v roce 1994, tedy před 26 lety.

Konstrukce stárne a okamžik, kdy se Sparta bude muset v otázce budoucnosti svého stadionu rozhodnout, se blíží. Aktuální jednání s Fotbalovou asociací ČR živí variantu stěhování na Strahov.

Reklama

Doporučované