Hlavní obsah

Novou vlnu covidu spustil v dnes nejpostiženější zemi „český přešlap“

Foto: Profimedia.cz

Krematoria v Indii nestíhají spalovat mrtvé.

Reklama

Indie se potýká s rekordním počtem nakažených lidí koronavirem. Za nedávným nárůstem počtu případů v zemi, kde se nakazilo již 18 milionů lidí, mohl stát i falešný pocit vítězství.

Článek

Někteří Indové podle webu The Guardian spekulovali, že země možná přirozeně dosáhla kolektivní imunity. Byla to lákavá myšlenka, která se ujala v nejvyšších indických politických, mediálních a vědeckých kruzích – i studie zadaná vládou naznačovala, že „stádní“ imunity bylo skutečně dosaženo. Ukázalo se, že to byl jeden z nejfatálnějších omylů v dosavadním průběhu pandemie koronaviru.

Situace je tak podobná jako v Česku na podzim, tehdy kabinet Andreje Babiše v reakci na dobře zvládnutou první vlnu a nepříliš stoupající čísla nakažených po absolutním rozvolnění v létě reagoval s restrikcemi velmi pozdě. A Česko zasáhla druhá vlna právě kvůli pocitu „už to přešlo“.

Počet nově nakažených v Indii nyní překračuje 360 000 denně a počet zaznamenaných úmrtí 3200 denně. Mnozí tak zpětně považují období klidu mezi vlnami covidu-19 za krutou iluzi. „Volby, náboženské svátky i všechno ostatní se úplně otevřelo,“ řekla Sujatha Rao, bývalá tajemnice indického ministerstva zdravotnictví a péče o rodinu. „To byla velká chyba a my jsme za toto nedopatření zaplatili velmi vysokou cenu.“

Druhá vlna zasáhla Indii s takovou silou, že nemocnicím dochází kyslík, lůžka a antivirotika. Situace v Indii se v posledních týdnech horší, denní statistiky jsou tam pravidelně rekordně vysoké a místní média referují o kritické situaci v nemocnicích, které nezvládají přívaly pacientů.

Odborníci na veřejné zdraví však tvrdí, že rozsah současné epidemie v Indii částečně způsobili sami lidé, a to v důsledku pocitu výjimečnosti, který podle webu The Guardian vycházel z nejvyšších míst indické vlády a rozprostřel se po celé společnosti. To vedlo k nesčetným administrativním a osobním rozhodnutím, která se během několika měsíců ukázala jako katastrofální.

„V lednu došlo k chybnému vyhodnocení situace, že jsme dosáhli kolektivní imunity a že druhá vlna pravděpodobně nepřijde,“ řekl Srinath Reddy, prezident indické nadace veřejného zdraví. „Indie začala naplno oslavovat. A my víme, že virus cestuje s lidmi a slaví s davy.“

Vedle výzev k opatrnosti tak indické regiony začaly zmírňovat omezení a povolovat masové společenské akce. V zemi rovněž probíhaly bouřlivé volební kampaně. Koncem února, kdy počet případů klesal, se život v Indii pomalu vracel do normálu. V nákupních centrech v Dillí a Bombaji bylo živo. Na kriketové stadiony, včetně toho největšího na světě, pojmenovaného po indickém premiérovi Naréndrovi Módím, proudily davy lidí.

Po dobu mezi 11. lednem a 15. dubnem se národní vědecká skupina pro covid-19, která místní vládě radila ohledně karantén a protokolů testování a léčby, nesešla ani jednou.

„Přicházelo mnoho smíšených zpráv, které způsobily, že lidé byli velmi spokojení,“ řekl na úterním fóru Shahid Jameel, virolog z Ashoka University. „Někteří politici a vědci se chlubili nízkou mírou infekce a úmrtnosti, což mezi Indy vyvolávalo dojem, že jsme nějak výjimeční. Nejsme výjimeční,“ uvedl Jameel.

Navzdory listopadovému varování indického parlamentního výboru, že „počet lůžek ve státních nemocnicích je žalostně malý“, v hlavním městě byly podle listu Indian Express zrušeny čtyři dočasně vybudované nemocnice.

„Byla to obrovská příležitost, jak se skutečně postavit na nohy. Tento čas mohl být využit na velmi soustředěný přístup k rozšíření připravenosti na druhou vlnu. Ale mysleli jsme si, že to nejhorší máme za sebou a že jsme to zvládli,“ uvedla Rao.

„Představa, že Indie dosáhla kolektivní imunity, že stačí být opatrný a do února virus vymýtíme, že většina nakažených bude (…) bez příznaků – to vše bylo chybné,“ uvedl Gautam Menon, odborník z Institutu matematických věd v Čennai.

Epidemii v Indii zřejmě pohání mutace koronaviru, jež se zdají být nakažlivější než dřívější kmeny. Nákaza o takové síle by zahltila většinu systémů veřejného zdravotnictví – natož pak jeden z chronicky nejpodfinancovanějších na světě, který slouží rozsáhlé a rozptýlené populaci.

Původně se očekávalo, že úmrtnost na covid-19 bude v Indii nižší než jinde. Indická populace je totiž mimořádně mladá, téměř 47 % obyvatel je mladších 25 let.

Ve státě Karnataka, který má podobný počet obyvatel jako Francie, studie naznačily, že do srpna se nakazila téměř polovina lidí. Přesto v tomto státě loni zemřelo na koronavirus asi 12 000 lidí, zatímco ve Francii ve stejném období zemřelo na tento virus více než 60 000 lidí.

Je ale otázkou, do jaké míry byly tehdejší oficiální indické záznamy spolehlivé. Připravovaná studie indické úmrtnosti na covid-19 Centra pro dynamiku, ekonomiku a politiku nemocí ve Washingtonu naznačuje, že země z první vlny neunikla bez úhony.

„Studie ukazuje, že Indové nejsou vůbec výjimeční. Ve skutečnosti je velká část naší úmrtnosti ve věkové skupině 40–70 let, kde máme úmrtnost vyšší než v jiných zemích,“ řekl ředitel centra Ramanan Laxminarayan.

Podle webu The Guardian oficiální údaje o počtu nakažených v zemi nemusí epidemii popisovat v celém jejím rozsahu. Ve velkých indických městech je katastrofální dopad druhé vlny infekcí v zemi zastřen špatnými nebo záměrně zavádějícími údaji. Na venkově, kde žije více než 800 milionů Indů, je situace ještě nejasnější.

Indie, kde žije víc než 1,3 miliardy lidí, jen za duben ohlásila více než šest milionů nově nakažených, uvedla agentura AFP. Denní bilance nakažených i úmrtí jsou každým dnem vyšší, rekordní byly za posledních osm dní hned sedmkrát, upozornila agentura AP.

Reklama

Doporučované