Hlavní obsah

Novozélanďanky chtějí poslat odškodné za bojkot koncertu Lorde v Izraeli do Gazy

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Lorde po výzvě dvou Novozélanďanek zrušila svůj koncert v Izraeli.

Reklama

Dvě ženy spustily crowdfundingovou kampaň, výtěžek však namísto odškodného, které jim uložil izraelský soud, chtějí dát organizaci, jež se věnuje duševnímu zdraví v palestinském Pásmu Gazy.

Článek

Dvěma Novozélanďankám, kterým izraelský soud nařídil zaplatit odškodné za to, že ovlivnily novozélandskou zpěvačku Lorde a přiměly ji zrušit naplánovaný koncert v Izraeli, se podařilo vybrat odpovídající sumu skrze crowdfundigovou kampaň. Peníze však chtějí věnovat nadaci, která se v palestinské Gaze věnuje tématu duševního zdraví.

Izraelský soud minulý týden rozhodl, že Justine Sachsová, Novozélanďanka židovského původu, a její krajanka palestinského původu Nadia Abu-Shanabová musejí zaplatit odškodné třem izraelským teenagerům za to, že napsali zpěvačce Lorde otevřený dopis a požádali ji, aby se připojila k uměleckému bojkotu Izraele kvůli jeho politice vůči Palestincům. Lorde za několik dní koncert zrušila.

Novozélanďanky měly Izraelcům za vzniklou citovou újmu zaplatit v přepočtu 276 tisíc korun. Rozhodnutí soudu však odmítly. Podle jejich slov jim finanční pomoc se zaplacením odškodného začali nabízet lidé z celého světa.

Sachsová s Abu-Shanabovou proto spustily crowdfundingovou kampaň, jejíž výtěžek chtějí věnovat organizaci, která se zabývá tématu duševního zdraví obyvatel Gazy. Za tři dny se jim podařilo vybrat cílovou sumu, na kterou přispělo více než 400 dárců.

„Nebudeme platit částku, kterou nám uložil soud. Místo toho bychom rádi podporu, které se nám dostalo, přesměrovali zpět k Palestincům, již potřebují pomoc v oblasti duševního zdraví,“ uvedly Novozélanďanky v prohlášení.

Novozélandské ministerstvo zahraničí tvrdí, že je na novozélandských soudech, aby rozhodly, zda je izraelský požadavek na zaplacení odškodného vymahatelný. Podle odborníků to není automatické a muselo by být zahájeno nové soudní řízení.

Ke kulturnímu bojkotu Izraele se v minulosti připojil například Roger Waters ze skupiny Pink Floyd, kapela Pixies, filmař Ken Loach či spisovatelka Arundhati Royová.

Reklama

Související témata:

Doporučované