Hlavní obsah

Novozélandská firma zkoušela čtyřdenní pracovní týden. Výsledek testu nebyl úplně překvapivý

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zaměstnanci byli po dvouměsíčním experimentu spokojenější s pracovním i osobním životem, byli k firmě loajálnější a klesla u nich hladina stresu.

Článek

Čtyřdenní pracovní týden zvyšuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců, loajalitu k firmě a snižuje hladinu stresu. Vyplývá to z experimentu, který v březnu a dubnu provedla novozélandská finanční společnost Perpetual Guardian. Zaměstnanci pracovali 8 hodin denně čtyři dny v týdnu, placeni však byli za pětidenní pracovní týden, uvedl zpravodajský server The Guardian.

Po experimentu mělo 78 % zaměstnanců pocit, že úspěšně zvládají skloubit práci a soukromý život. V listopadu minulého roku tento pocit mělo 54 % zaměstnanců. Akademici sledovali jejich postoje před, během a po zavedení čtyřdenního pracovního týdne.

Podle odborníka na management lidských zdrojů Jarroda Haara z Aucklandské technologické univerzity se při experimentu zvýšila spokojenost s prací i životem zaměstnanců. Zároveň v práci podávali lepší výkony a více si ji užívali.

Motivace zaměstnanců a jejich odhodlání k práci Helen Delaneyová z aucklandské univerzity přisuzuje také jejich zapojení do plánování experimentu. „Navrhli několik inovací, jak zajistit větší produktivitu práce, například jak zautomatizovat manuální činnosti nebo omezit používání internetu v pracovní době k soukromým účelům,“ uvedla.

Zakladatel firmy Perpetual Guardian, která zaměstnává 240 lidí, Andrew Barnes výsledky experimentu předloží vedení společnosti, aby otevřel diskuzi o dlouhodobějším zavedení čtyřdenního pracovního týdne.

„Jsem nadšený ze spolupráce s podniky, které hledají, jak můžou být pro své zaměstnance flexibilnější a jak můžou zlepšit produktivitu, zatímco spolupracují se zaměstnanci a chrání smluvní podmínky,“ řekl novozélandský ministr pro pracovní poměry Iain Lees-Galloway.

Reklama

Související témata:

Doporučované