Hlavní obsah

Novozélandská premiérka vzala na jednání OSN tříměsíční dceru. Neve se stala středem pozornosti

Dcera novozélandské premiérky byla na Valném shromáždění OSN středem pozornosti.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se jako první žena ve funkci zúčastnila Valného shromáždění OSN i se svým tříměsíčním potomkem. Během premiérčina projevu holčičku hlídal otec.

Článek

V pondělí večer se novozélandská premiérka Jacinda Ardernová zúčastnila mírového summitu, kde přispěla do debaty o celosvětovém míru, předcházení konfliktům a jejich řešení. Hlavu Nového Zélandu na summitu doprovázel i partner Clarke Gayford společně s jejich tříměsíční dcerou Neve.

Je to vůbec poprvé, co žena ve funkci jako Ardernová, vzala na Valné shromáždění konané v New Yorku dítě. Premiérka svou dceru stále kojí, proto letěla s ní. Na dotaz televize NBC, zda je těžší řídit Nový Zéland, nebo absolvovat sedmnáctihodinový let s dcerou, se smíchem odpověděla, že to bylo takové, jak se dalo očekávat – a omluvila se ostatním pasažérům.

Ardernová svou dceru Neve porodila v červnu a po šestinedělí se naplno vrátila do úřadu. Na rodičovské dovolené je nyní s malou Neve premiérčin partner Clarke Gayford.

Minulý týden byla na Novém Zélandu upravena pravidla pro cestování premiérů a ministrů se svými potomky. Nově může na služební cesty do zámoří cestovat s dítětem i chůva, a to za peníze daňových poplatníků. Ardernová nicméně dodala, že náklady na cestu partnera Clarka Gayforda hradili z vlastních prostředků.

Gayford na Twitteru později zveřejnil fotografii identifikační karty dcery, na které je uvedeno „první dítě Nového Zélandu”.

Výsledkem mírového summitu, kterého se Ardernová účastnila, má být politická deklarace, která zdůrazní dodržování hodnot prosazovaných Nelsonem Mandelou. Pondělního odhalení sochy smějícího se Mandely se zúčastnili i členové jeho rodiny, včetně vdovy Graçy Machelové.

Nelson Mandela, symbol boje za rovnoprávnost ras, první černošský prezident Jihoafrické republiky (1994–1999) a nositel Nobelovy ceny za mír (1993) se narodil před 100 lety, 18. července 1918. Zemřel 5. prosince 2013 ve věku 95 let.

Reklama

Doporučované