Hlavní obsah

Novozélandská vláda odhlasovala zákon, který zakazuje prodej domů cizincům

Novozélandská vláda odhlasovala zákon, kvůli kterému si cizinci nebudou moci koupit již postavený důmVideo: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Vláda na Novém Zélandu odhlasovala zákon, díky kterému si cizinci nebudou moci koupit dům. Reagovala tím na astronomicky stoupající ceny bydlení.

Článek

Cizinci si nebudou moci koupit už existující dům na Novém Zélandu. Novozélandská vláda uzákoněním zákona reaguje na zvýšení cen nemovitostí, které v některých oblastech stouply v posledních čtyřech letech o více než 75 procent. Vláda tak chce zabránit tomu, aby Novozélanďané byli nájemníky ve své vlastní zemi. Zákon se netýká pouze Australanů a Singapurců.

Podle ministra financí Davida Parkera by zákon mohl pomoci k dosažení dostupnějšího bydlení pro místní obyvatele. Pro server The Guardian dále řekl, že by „poptávka na novozélandském trhu měla být určována Novozélanďany a ne přistěhovalci. Novozélanďané, kteří platí daně, přispívají k chodu ekonomiky a mají rodiny, by neměli být upozaděni kvůli movitějším cizincům.“

Podle průzkumů má na Novém Zélandu vlastní bydlení pouze čtvrtina obyvatel, v roce 1991 to přitom byla polovina obyvatel. V posledních pěti letech navíc stoupl počet bezdomovců, někteří obyvatelé jsou nuceni bydlet v autech, garážích nebo pod mostem.

Zákon podle Deutsche Welle stále umožňuje cizincům nákup nově postavených bytů. Politici doufají, že zákon donutí stavební firmy k výstavbě menších, rodinných domků. Mimo to je součástí zákona výstavba sta tisíc dostupných domů do deseti let a posílení trhu se sociálním bydlením o šest tisíc čtyři sta bytů ve čtyřech letech.

Opozice s novými pravidly nesouhlasí

Podle ekonoma Shamubeela Eaquba zákon problém neřeší. Výstavba menších a dostupnějších domů není pro stavební firmy přínosná tak jako domy v hodnotě sta miliard korun. Opoziční národní strana, za jejíž vlády v roce 2016 zažíval prodej pozemků a domů cizincům boom, označila zákon za xenofobní, zákaz investovat zahraničním investorům pak podle nich oslabí novozélandskou ekonomiku.

Časopis Economist v roce 2017 vyhlásil Nový Zéland jako zemi s nejnedostupnějšími cenami domů na světě. Podle The Guardian si cizinci Nový Zéland vybírají kvůli tomu, že jde o místo, na kterém je nepravděpodobný jaderný nebo teroristický útok, popřípadě občanský konflikt.

Reklama

Doporučované