Hlavní obsah

Nový 3D mamograf má lépe rozpoznat rakovinu prsu. Vědci začínají s testováním

Díky 3D projekci se kamera navíc otáčí. Prso je možné zkoumat v několika úhlech a obrazech (video: AP).

 

Reklama

Americký Národní onkologický institut bude porovnávat tradiční mamografy s 3D verzí. Chce zjistit, jestli nová technologie usnadní odhalení rakoviny prsu.

Článek

Velkého testu 3D mamografů se zúčastní sto onkologických center v Americe. Jedním z nich je například středisko Montefiore Einstein pro léčbu rakoviny v New Yorku.

„Cílem vyšetření je včasné odhalení rakoviny. Zatímto běžné 2D mamografy odvedly za řadu let velmi dobrou práci, my chceme zjistit, jestli pomocí 3D technologie dosáhneme ještě lepších výsledků. Studie na to zatím nemáme,” řekla doktorka Tova Koenigsbergová.

Jak 3D mamograf funguje? 

U mamografu, který známe, se provede rentgen každého prsu ze shora a ze strany. Díky 3D projekci se kamera navíc otáčí. Prso je možné zkoumat v několika úhlech a obrazech.

Studie bude testovat tuto inovaci do roku 2025 a zapojí se do ní 165 tisíc žen ve věku mezi 45 až 74 let.

Jednotlivým ženám bude při jejich každoroční prohlídce přidělen 2D nebo 3D mamograf. A to po dobu pěti let, kdy vědci budou sledovat výsledky u konkrétní ženy v závislosti na jejím věku a riziku vzniku rakoviny.

Vědci pak budou sledovat každý výsledek testu mamografu na výskyt rakoviny.

„Jsou zde výhody trojrozměrné mamografie, a to je to, že je možné, že díky ní objevíme nemoc dříve. Naopak potenciální nevýhoda jsou vyšší náklady a vyšší množství radiace při vyšetření,” myslí si doktor Otis Brawley z Americké onkologické společnosti.

Vědci také doufají, že jejich výsledky objasní, v jakém věku by žena s testováním prsou měla začít.

Názory se v tomto případě liší. Nekteří doktoři jsou toho názoru, že vhodný start je už ve čtyřiceti letech. Jiní říkají, že stačí od padesáti let.

Vyšetření prsu by se mělo podstupovat pravidelně. V České republice má žena od věku 45 let každé dva roky nárok na vyšetření hrazené zdravotní pojišťovnou.

Reklama

Doporučované