Hlavní obsah

Hygiena víc než násobilka. Nový školní rok v USA jako žádný jiný

Foto: Profimedia.cz

Proslulé americké školní autobusy zatím odpočívají. Na některých místech USA je možná děti v novém školním roce nevyužijí vůbec…

Reklama

Blížící se školní rok v USA bude naprosto jiný. Více než násobilce se budou muset učitelé věnovat tomu, jestli nejsou děti u sebe nebezpečně blízko, jestli mají správně nasazenou roušku nebo jestli si dostatečně dlouho myjí ruce.

Článek

Seznam školních pomůcek se letos v USA rozrůstá o jednorázové dezinfekční utěrky a dezinfekci. Tedy o položky, které stále mizí z regálů v obchodech rekordní rychlostí a zákazník si je může koupit jen v omezeném množství. Americké Centrum pro kontrolu nemocí zveřejnilo přesné instrukce, jak školní rok pro americké děti bude vypadat. Součástí bude udržování odstupu, každodenní měření teploměrem, nošení roušek, vyhýbání se společným prostorům jako jsou jídelny, chodby nebo tělocvičny anebo časté uklízení a dezinfikování školních prostor. Pokud se tedy nakonec vůbec otevře.

Běžně nám v New Orleansu školní rok začíná druhý týden v srpnu. Školní pomůcky a uniformy už máme vždy připravené koncem května, kdy na celé léto odjíždíme do Evropy a jen několik dní po návratu jdeme rovnou do školy. Letos naše rodina neodletěla, a tak ani s přípravami nespěcháme. Pomůcky pořád ještě nemáme a tmavozelené uniformy ještě pořád čekají na vyšití školního loga. Pořád totiž nikdo neví, jak to se začátkem školního roku nakonec bude.

Prezident Trump tlačí jednotlivé guvernéry a starosty, aby ti zase zatlačili na školní odbory. Otevřít školy je v zájmu státu, říká Washington. Děti musí zpět do lavic a rodiče do práce. Už teď se ale ví, že ne všude to tak bude. Nejméně tři rozsáhlé školní obvody - Los Angeles, San Diego a Atlanta - oznámily, že školní rok zahájí online.

Rodiče po celých Spojených státech teď sledují zprávy svých školních okrsků a konkrétních škol bedlivěji než předpovědi počasí v hurikánové sezoně nebo výhru v loterii. A nakonec ani oni sami nevědí, co chtějí slyšet. Zda jim přinese víc úlevy oznámení, že právě jejich škola své žáky uvítá a oni se budou moci vrátit do zaměstnání, i když s rizikem, že možná někdo z rodiny onemocní, anebo že se výuka omezí na vyučování skrze kamery a počítače a oni možná sice přispějí k omezení pandemie, ale zároveň budou blíže k psychickému zhroucení. Vždyť vtipů, poznámek, komentářů a hysterických videí na toto téma teď kolují internetem mraky.

Ale konkrétně pro představu náš případ - školní rok měl původně začít 6. srpna. Zatím nám okrsek oznámil, že se začátek posouvá o týden, ale vše se může kdykoliv změnit. Už před třemi týdny školy nabídly rodičům vybrat si virtuální model. Pokud se ale rodiče rozhodnou děti do školy poslat a stát nadále zůstane v druhé fázi otevírání, ve které je teď, budou děti z nižších tříd do školy chodit naplno, vyšší třídy pak takzvaně hybridně - dva dny ve škole, dva dny doma, pátek všichni online. Pokud by se stát Louisiana vrátil do první fáze, která počítá s domácí karanténou, všechny děti by najely na virtuální výuku.

Vedlejší okrsek centra New Orleansu už ale v týdnu zveřejnil, že jejich výuka začne výhradně virtuálně a takto potrvá minimálně do začátku září. Vše se bude přizpůsobovat a měnit v závislosti na počtech nemocných, ohniscích nákazy a tak dále. Je pravda, že známí a kamarádi začínají být prudce nervózní, někteří už přemýšlejí, jak si jejich rodina bude muset vystačit jen s jedním příjmem, protože tak nějak téměř každý trochu tuší, že pokud přetrvá stávající situace, kdy Louisiana „trhá rekordy“ nakažených covid-19, docela reálně hrozí možnost, že se školní budovy hned tak neotevřou.

Sami zjistili, že pomáhat dětem s online školou a naplno u toho z domova pracovat není dlouhodobě slučitelné. Ani další silně zasažený stát Kalifornie si při aktuálním počtu 425 000 nemocných netroufá zatím školy otevřít. „Všichni preferujeme klasické vyučování, ale dojde k němu jen v případě, že to bude bezpečné,“ citují média kalifornského guvernéra Gavina Newsoma.

Každému - rodičům, učitelům, ředitelům škol - je jasné, že blížící se školní rok bude naprosto jiný. Více než násobilce se budou muset učitelé věnovat tomu, jestli nejsou děti u sebe nebezpečně blízko, jestli mají správně nasazenou roušku, jestli si dostatečně dlouho myjí ruce, budou to zřejmě učitelé, kdo bude muset dohlížet i na pravidelnější úklid tříd jako je například otírání klik a vypínačů.

A děti? Po nekonečně dlouhých prázdninách budou šťastné za jakýkoliv návrat k normálu. To, že budou muset komunikovat s maskou na puse, jim zřejmě za pár týdnů bude připadat naprosto přirozené. Ostatně už teď mají trénovat. „Pokud vaše dítě ještě nezačalo s pravidelným nošením roušky, začněte toto prosím denně praktikovat. Nejprve 30 minut denně a postupně přidávejte další minuty,“ stojí v trochu absurdně znějícím informačním e-mailu z naší základní školy.

Obědy v jídelně se ruší, stejně tak jako možnost kdykoliv během školního dne navštívit své dítě, omezený bude i tělocvik a přestávky venku, kde by bylo pro učitele obtížné dodržovat rozestupy dětí. Bude to ještě vůbec škola, nebo typ vězení? Sama v tom nemám ani trochu jasno. Do té doby, než to vše začne, budu shánět vlhčené ubrousky.

Reklama

Doporučované