Hlavní obsah

Nový aukční rekord v ČR. Obraz Františka Kupky se prodal za 62 milionů korun

 

Reklama

Minulý týden se ve Švédsku prodal jiný Kupkův obraz za 68,7 milionu korun.

Článek

Kupkův obraz z roku 1935 se dnes prodal v novém domácím aukčním rekordu za 62 milionů korun. Vyvolávací cena byla o dva miliony nižší. Po čtyřech letech odsunul z prvního místa žebříčku českých aukcí jiné Kupkovo dílo, Tvar modré. Dražený obraz je prvním ze Série C z poloviny 30. let, kterou dohromady tvoří 12 obrazů. Získal jej zájemce, který přihazoval přímo ze sálu, další dražitel licitoval po telefonu.

Dílo Františka Kupky se z českých autorů prodává nejlépe jak doma, tak v zahraničí. Minulý týden švédská síň Stockholms Auktionsverk vydražila Kupkův obraz L'Envolée (Vzlet/Únik) z let 1914 až 1919 za 21 milionů švédských korun (2 137 800 euro). S provizí a autorským poplatkem jde o nový mezinárodní aukční rekord autora a také nejvyšší sumu za práci malíře českého původu. Činí přibližně 68,7 milionu korun.

Dnešní aukce nabízela i další umělecká díla za vysoké ceny. Za 36,25 milionu se prodal Kokoschkův olej Žáby. Do dražby šel s vyvolávací cenou 25 milionů korun plus sníženou aukční provizí čtyři procenta. Dosud nejdražší Kokoschka na tuzemském trhu, obraz s názvem London, Chelsea Reach, se prodal za 19,5 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované