Hlavní obsah

Nový bankovní gigant na obzoru. Deutsche a Commerzbank jednají o spojení

Foto: Shutterstock

Deutsche Bank a Commerzbank jednají o fúzi.

Reklama

Německé bankovní domy Commerzbank a Deutsche Bank v neděli potvrdily spekulace médií, že zvažují fúzi. Commerzbank v krátkém sdělení uvedla, že banky se dohodly na zahájení rozhovorů, Deutsche Bank ale upozorňuje, že jednání nemusejí žádný výsledek přinést.

Článek

Deutsche je největší bankou v Německu, a pokud by se spojila s Commerzbank, vznikla by druhá největší banka v Evropě za britskou HSBC.

„V tomto kontextu potvrzujeme, že jsme zapojeni do jednání s Commerzbank,“ píše se ve sdělení Deutsche Bank, z něhož citovala agentura Reuters.

Oznámení přichází po měsících spekulací, že obě banky projednají sloučení, kterému je nakloněna i německá vláda. Oba finanční domy na konci loňského roku zaměstnávaly dohromady více než 133 tisíc lidí na plný úvazek. Odboráři dali už dříve najevo, že v případě fúze bank se obávají snižování počtu pracovních míst.

Deutsche Bank na začátku února oznámila, že je za loňský rok v zisku, a to poprvé po čtyřech letech. Zatímco v roce 2017 vykázala banka ztrátu 735 milionů eur, loni měla čistý zisk 341 milionů eur (8,6 miliardy korun). Commerzbank loni dosáhla čistého zisku 865 milionů eur (21,9 miliardy korun), což je téměř sedmkrát více než v předchozím roce.

Reklama

Doporučované