Hlavní obsah

Nový bazén ve Znojmě postaví za 285 milionů korun IMOS Brno a Metrostav DIZ

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Znojemští radní na svém posledním jednání vybrali zhotovitele výstavby nového krytého bazénu v městské čtvrti Louka.

Článek

Ze tří přihlášených zájemců podalo cenově nejvýhodnější a zároveň vítěznou nabídku sdružení firem IMOS Brno a Metrostav DIZ. Náklady na výstavbu vyčíslilo na 285 milionů korun bez daně, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Karolína Janečková.

„Pokud bude vše pokračovat standardně a nebudou vzneseny námitky směrem k výsledku výběrového řízení či celému projektu, podepíšeme smlouvu se zhotovitelem. V návaznosti můžeme začít řešit zahájení stavebních prací. Podařilo se nám již získat dotaci deset milionů z Jihomoravského kraje a o další jsme požádali Národní sportovní agenturu. Odhadujeme, že výstavba bude trvat zhruba dva roky. Během této doby máme dostatek času na projednání, jak naložíme s budovou stávajících městských lázní. Plánujeme do tohoto rozhodnutí zapojit i veřejnost,“ řekl starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Bazén musí zajistit kapacity pro povinnou výuku plavání žáků základních škol nejen ze Znojma, ale z celého regionu. Sloužit bude také pro trénink znojemských plaveckých oddílů. „V současné době se školy na povinné plavecké lekce do městských lázní dopravují různě. Některé mají bazén v docházkové vzdálenosti, jiné si musí zařídit do místa dopravu. Dojezdová vzdálenost mezi lázněmi a budoucím novým krytým bazénem je přibližně deset minut. Po konzultaci s řediteli základních škol víme, že výstavba nových lázní pro ně není žádný zásadní problém a této změně se přizpůsobí. Počítáme také se zvýšením frekvence autobusové dopravy,“ sdělil místostarosta pro školství Jan Grois (za ČSSD).

Návštěvníci budoucího krytého bazénu se mohou těšit na bazénovou halu, plavecký bazén s osmi dráhami, relaxační bazén, dětské brouzdaliště, různé druhy saun, vířivku či Kneippův chodník. Systém vstupenky bude fungovat na principu elektronického náramku. Bude možné přecházet mezi vnitřním a venkovním areálem, občerstvit se a při odchodu návštěvník uhradí útratu u pokladny. „Z výběrového řízení jsme vybrali firmu s nejnižšími náklady na výstavbu. Abychom však měli jistotu, že cena je adekvátní, nechali jsme také srovnat investiční náklady realizovaných bazénů v Litomyšli a Žďáru nad Sázavou s náklady, které nabídla vítězná stavební firma Znojmu. S ohledem na nárůst cen ve stavebnictví srovnání ukázalo, že náklady jsou v porovnání s těmito městy srovnatelné nebo dokonce nižší,“ dodal Malačka.

Výhodnost stavby nového bazénu místo opravy současných lázní potvrdila analýza, kterou si město nechalo zpracovat. Kromě jiného z ní vzešly předpokládané náklady na výstavbu nového bazénu ve výši 260 milionů korun, zatímco přestavba a dostavba Městských lázní na bazén s wellness je odhadována na 410 milionů.

Reklama

Doporučované