Hlavní obsah

Nový blok v Dukovanech má skluz. Bude nejdřív za 20 let, říká Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Reklama

Kolem roku 2035 má podle dřívějších informací skončit životnost dosavadních bloků v Dukovanech.

Článek

I když premiér Andrej Babiš oznámil na klimatickém summitu OSN světu, že Česko se bez jaderné energie neobejde, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová brzdí optimismus jeho ministra ohledně výstavby nových jaderných zařízení.

V rozhovoru pro agenturu ČTK uvedla, že plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany bude reálně připraven ke spuštění nejdřív mezi lety 2038 až 2040. Proti původním plánům má příprava podle ní při zachování současné legislativy zhruba tří až pětiletý skluz.

„Pan ministr (průmyslu a obchodu Karel) Havlíček (za ANO) pořád ještě říká, že se dá stihnout rok 2035. Dá. Ale v takovém případě se to skutečně musí stát prioritou nejen na papíře a ve vzletných projevech, ale prioritou, kde se budou dít konkrétní kroky,“ uvedla Drábová.

Právě kolem roku 2035 má podle dřívějších informací skončit životnost dosavadních dukovanských bloků, ČEZ ale uvažuje o prodloužení tohoto termínu.

Finální rozhodnutí, zda nový blok začít stavět, padne podle Drábové kolem roku 2025.

Vládní zmocněnec Jaroslav Míl dříve uvedl, že výběrové řízení na dodavatele bloku by mohlo být zahájeno koncem roku 2020, případně v roce 2021, a mělo by trvat nejdéle tři roky.

„Pokud to tak bude, bude to dobře. Do té doby je všechno pouze deklaratorní,“ uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil letos za optimální řešení pro stavbu nových jaderných bloků v ČR jaderné zdroje menšího výkonu. ČEZ a americká firma NuScale tento týden oznámily, že budou malé modulární jaderné reaktory společně rozvíjet.

Podle Drábové se však zdroje tohoto typu můžou objevit na trhu kolem roku 2040.

„Tyto věci bych sledovala, tak jako jsme vždycky vývoj v jaderné oblasti sledovali a podíleli se na něm. Ale že bych k tomu upínala nějaká přehnaná očekávání, že tady bude za deset let projekt, který bude možné postavit, to ne,“ uvedla. „Z mého pohledu je realistická spíše představa, že postavíme ještě jeden standardní blok a těmito zařízeními ho do budoucna doplníme,“ dodala.

Reklama

Doporučované