Hlavní obsah

Nový Bor nabídne obyvatelům příští rok popelnice na bioodpad

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Město Nový Bor nabídne v příštím roce obyvatelům možnost třídit bioodpad přímo u domů. Nyní musí lidé do sběrného dvora, dvakrát ročně nechává radnice do odlehlejších částí přistavit také velkoobjemové kontejnery na zelený odpad.

Článek

Teď chce město nabídnout lidem speciální nádoby o obsahu 240 litrů a pravidelný svoz, pro začátek jich chce nakoupit 200.

Město si od rozšíření systému třídění slibuje nejen lepší dostupnost služby pro obyvatele, ale i snížení množství komunálního odpadu, v popelnicích na směsný odpad totiž většina bioodpadu z domácností končí. „Tím nám klesnou náklady na jeho likvidaci, tyto peníze pak použijeme právě na zajištění svozu bioodpadu,“ doplnila Šárka Vlková z technické správy města. O bezúplatnou zápůjčku nádoby na bioodpad budou zatím moci požádat zájemci z rodinných domů.

Na nákup nových nádob chce Nový Bor žádat dotaci z programu ministerstva životního prostředí nebo od Libereckého kraje. V případě, že by instituce příslušný program nevyhlásily, počítá s náklady na jejich pořízení městský rozpočet na příští rok. „Nádoby rozdáme na základě smlouvy o výpůjčce občanům, kteří si o ně požádají. Žádost bude možné podat v průběhu zimních měsíců. Svoz by pak měl probíhat jednou za čtrnáct dní od dubna do října,“ dodala Vlková.

Dlouholetou zkušenost mají s tímto systémem v sousední České Lípě, kde s tříděním bioodpadu začali už na podzim 2014. Radnice ho stále rozšiřuje, vedle malých nádob u rodinných domů začala přistavovat i velké kontejnery. Nově začali letos na podzim svážet biologický odpad třeba z Dobranova a Písečné. „Věříme, že se nám díky rozšíření lokalit podaří vytřídit bioodpadu více, budeme tedy ekologičtější a pro město to bude finančně výhodnější,“ řekl místostarosta České Lípy Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Reklama

Související témata:

Doporučované