Hlavní obsah

Nový Bor poprvé nakoupil energie na burze, ušetřil miliony

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový Bor na Českolipsku poprvé nakupoval energie pro sebe a své organizace na burze, ušetří díky tomu čtyři miliony.

Článek

Radnice pátého největšího města v Libereckém kraji využívala v minulosti pro sdružené nákupy elektronické aukce, ceny ale v posledních letech stagnovaly, proto se vedení města rozhodlo zkusit burzu.

„Při poslední aukci jsme zůstali ve zhruba stejné cenové hladině jako v předcházejícím dvouletém období. Netratili jsme, ale ani jsme výrazně neušetřili. Proto jsme se rozhodli i kvůli snadnější administraci využít burzu Power Exchange Central Europe, a to vše při zachování transparentnosti celého procesu. Přestup se nám vyplatil,“ informoval starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Cenu plynu se podle něj podařilo srazit téměř o 40 procent, elektřinu nakoupilo město o 17 procent levněji.

„Výsledná cena samozřejmě především reflektuje vývoj cen komodit. Oproti poslednímu nákupu prostřednictvím elektronické aukce byl při nákupu na burze patrný souboj dodavatelů a cena se v průběhu burzovní aukce postupně snižovala,“ řekl starosta. V letech 2021 a 2022 bude plyn městu a jeho organizacím dodávat Pražská plynárenská za 422 korun za megawatthodinu bez DPH, o 264 korun levněji než v současné době. Elektřinu radnice nakoupila od EP Energy Trading za 1253 Kč/MWh bez daně, teď platí o 250 korun víc.

Nový Bor nakupoval téměř 3200 megawatthodin plynu pro 33 odběrných míst a silovou elektřinu v objemu 2150 MWh pro 104 odběrných míst. „Do společného nákupu jsme soustředili všechny mateřské a základní školy, DDM Smetanku a městskou společnost Kultura Nový Bor,“ dodala vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová.

Reklama

Doporučované