Hlavní obsah

Český rekord. Kupka se vydražil za 231 milionů korun

Foto: Sotheby's

Obraz Tryskání II průkopníka moderního abstraktního malířství Františka Kupky.

Reklama

Obraz Tryskání II Františka Kupky se v aukci Sotheby's vydražil za 196 milionů korun. Neznámý kupec i s aukční přirážkou zaplatí 231 milionů korun.

Článek

Předpokládaná cena byla podle londýnské aukční síně Sotheby's 1,5 až 2,5 milionu liber (45,7 až 76 milionů korun). Ovšem nakonec neznámý kupec vydražil na čtvrteční aukci moderního umění obraz Tryskání II (Le Jaillissement II) malíře Františka Kupky za rekordních 196 milionů korun a s aukční přirážkou zaplatí 231 milionů.

Jde tak jednak o nejdražší obraz samotného malíře, který dlouhodobě žil a tvořil v Paříži a jehož vášnivou obdivovatelkou a sběratelkou byla mecenáška Meda Mládková. Jednak také o nejdražší obraz českého umělce vydražený v aukci.

Dosud tento primát patřil obrazu Trůnící Panna Marie s dítětem, připisovanému dílně Mistra vyšebrodského oltáře, který se prodal 30. listopadu 2019 na aukci v Dijonu za v přepočtu 158 milionů korun. O dílo přitom stála i pražská Národní galerie, nakonec jej ale získala mnohem proslulejší umělecká instituce - Metropolitní muzeum v New Yorku.

Dosud nejdražší vydražený obraz v aukci od českého umělce, jehož totožnost je na rozdíl od středověkého mistra známa, bylo opět Kupkovo Divertimento II, které se v listopadu vydražilo za více než 90 milionů.

Foto: Sotheby's

Záběr na celé Kupkovo dílo.

Abstraktní malby Františka Kupky (1871 až 1857) dlouhodobě obsazují první místa českého aukčního žebříčku. V první desítce jsou teď čtyři, tři příčky patří Oskaru Kokoschkovi a po jednom místě má Toyen, Mikuláš Medek a Josef Šíma.

Kupka patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru - orfismu, který přibližuje malířství jiným uměním jako například hudbě či poezii. Námět v jeho kompozicích ustupuje do pozadí a rozhodující je skladba barev a linie.

Reklama

Doporučované