Hlavní obsah

Nový diplomatický přešlap v boji s koronavirem. Naběhla si hejtmanka Jermanová

Foto: Profimedia.cz

Hejtmanka tvrdí, že jí informace předal šéf benešovské nemocnice.

Reklama

Do sporu kvůli ochranným pomůckám se v pátek večer dostal německý velvyslanec se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. Ta tvrdila, že českou zásilku na hranicích zabavilo Německo. Případ rozluští policie.

Článek

Výrok středočeské hejtmanky, který před dvěma týdny odstartoval spor mezi jejím úřadem a německou ambasádou, v pátek večer vyvrcholil na sociálních sítích - a zatím nemá rozuzlení.

Jaroslava Pokorná Jermanová totiž ve chvíli, kdy čelila kritice svých zdravotníků, že pro ně nemá dost ochranných pomůcek, svalila vinu na Německo. Údajně právě v sousední zemi měla být zadržena dodávka zdravotnických prostředků objednaných pro Středočeský kraj.

„Paní hejtmanko, dementujte prosím své tvrzení, že Německo zadrželo zdravotnický materiál pro Česko. 10 dní od vás marně čekáme informace, abychom tu fámu mohli vyvrátit. V době #COVID19 nešiřme falešná obvinění, ale pomáhejme si – jak to často činí česká vláda,“ uveřejnil v pátek na Twitter německý velvyslanec Christoph Israng.

Velvyslanec reagoval na tvrzení, které Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) prohlásila v polovině března. Podle jejích slov na hranici s Německem tehdy zůstal kamion s objednanými českými ochrannými pomůckami.

Její mluvčí Helena Frintová později doplnila, že šlo o dodávku 400 tisíc roušek a 8 tisíc respirátorů, která byla určená pro krajské nemocnice a zdravotnickou záchrannou službu kraje.

Jermanová si za svými slovy momentálně stojí.

„Já jsem v pondělí s panem velvyslancem mluvila. On mi říkal, že žádný jejich orgán nic takového nezaznamenal. Vyjádřil podezření, že ten řidič to asi ukradl. Já jsem na to reagovala, že benešovská nemocnice, v jejíž gesci ta objednávka byla, to řeší s policií i s tím, u koho to objednávali, a že to necháme prošetřit také,“ reagovala v pátek s tím, že velvyslanec věc neměl ventilovat na Twitter.

Pokorná Jermanová trvá na tom, že informace o zabavení zásilky na česko-německé hranici má od šéfa benešovské nemocnice Mrvy. Ten - jak odpověděl serveru Deník N - napsal, že mu sice řidič telefonoval s tím, že dodávku nemůže doručit, Německo v tom ale prsty nemělo.

„Později jsem e-mailem obdržel stejně jako ostatní objednatelé informaci, že to bylo na holandsko-německé hranici a že Nizozemsko bylo tou zemí, která stopla vývoz z důvodu zákazu vývozu ochranných pomůcek,“ napsal Mrva Deníku N.

Věcí se proto kromě ředitele benešovské policie zabývá i policie. Německá ambasáda by na výsledek jejího šetření měla podle Jermanové počkat.

„V tuto chvíli je naší prioritou zabezpečit péči o pacienty a dostatek ochranných pomůcek,“ uvedla hejtmanka.

Se zabavenými rouškami má ale zkušenost i Česko.

Celníci před týdnem ve firemním skladu průmyslové haly v Lovosicích našli a zabavili dodávku 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů. Později vyšlo najevo, že část z nich byla darem čínským krajanům v Itálii - zásilku zaslal Červený kříž města Čching-tchien čínské provincie Če-ťiang.

Jako omluvu proto Česko do Itálie zaslalo náhradní zásilku se 110 tisíci rouškami. Do země je odvezlo autobusem spolu se 43 italskými občany. Po cestě zpět autobus ze země odvezl 34 Čechů.

„Civilní ochraně Itálie jsme s omluvou předali 110 tisíc roušek jako náhradu za ty nedopatřením zabavené v Lovosicích. Policie vyšetřuje, jak se dostaly do ČR,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česko podle něj nečekalo na konec vyšetřování a vzhledem k situaci odeslalo náhradu ihned.

Reklama

Doporučované