Hlavní obsah

Nový dokument o Komenském vypráví o jeho víře, lásce a naději

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V dokumentu J. A. Komenský – život a dílo přibližuje režisér Luboš Hlavsa osudy „učitele národů“ jako pedagoga, filozofa, teologa, literáta a historika.

Článek

Film vychází z téže autorské dílny, ve které vzniklo loňské dokudrama Jako letní sníh, v němž titulní roli ztvárnili syn a otec David a Alois Švehlíkovi, avšak věnuje se více Komenského myšlenkám a dílu. Na obrazovkách České televize (ČT) se nový dokument objeví 30. března. ČTK o tom za ČT informoval Marek Blažíček.

Dokument natáčeli tvůrci v České republice, Polsku, ve Švédsku a vedle řady českých odborníků na život a dílo Jana Amose Komenského se v něm objeví také švédská komenioložka s českými kořeny Blanka Karlssonová a ředitelka muzea v Lešně Kamila Szymaňská. „Na Komenském je nejcennější jeho naděje, což je duchovní motiv. Pro něj dějiny nejsou vodopád událostí odnikud nikam, ale příběh, který má neskutečně dramatickou, žel smutnou zápletku. Člověk si zavdá se zlem a pak se s tím zlem potýká celé dějiny,“ uvedl filozof výchovy Jan Hábl.

Snímek je rozdělený do deseti kapitol. Od první s názvem Ve Fulneku po poslední Učitel národů mapují na pozadí dramatických důsledků třicetileté války jeho život, jehož větší část strávil mimo vlast. Ukazuje jedinečné myšlenky, které zaznamenal v téměř dvou set knihách a spisech, a dokazuje, jak Komenský předběhl svoji dobu a ovlivnil celý svět. „Komenský se mohl stát i hrdinou Dumasova románu Tři mušketýři, protože kardinál Richelieu ho chtěl pozvat do Paříže, ale on si vybral pro spolupráci Švédy,“ podotkl v kapitole Dějiště světa filozof a historik Pavel Floss.

Komenský byl jedním z největších českých myslitelů, filozofů a spisovatelů. Loni uplynulo 350 let od jeho úmrtí a letos 28. března 429 let od jeho narození. Tento den je i Dnem učitelů. K loňskému výročí vznikla kniha S Komenským do komiksu i stejnojmenná putovní výstava, která je nyní v Kopřivnici. Literární odkaz Komenského je obsáhlý a různorodý. Psal latinsky i bohatou a působivou češtinou. Tvořil spisy encyklopedické a jeho ideálem byla takzvaná Všenáprava věcí lidských, vycházející ze všech poznatků tehdejšího vědění. Mezi jeho nejznámější díla patří Dveře jazyků dokořán, Orbis pictus či Labyrint světa a ráj srdce.

Reklama

Doporučované