Hlavní obsah

Většina Airbnb v Praze dle vládní analýzy není sdílení, ale byznys. Regulace by mohla zlevnit byty

Analýza Úřadu vlády o Airbnb.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Pokud by prošla Prahou navrhovaná regulace pronájmů přes Airbnb, zmizet by musela asi polovina nabídek. K prodeji či dlouhodobému pronájmu by tak byly tisíce bytů.

Článek

České hlavní město je pro internetovou firmu Airbnb, jež zprostředkovává krátkodobé ubytování v soukromí, už delší dobu jedním z nejvýznamnějších evropských trhů.

Podle analýzy sdílené ekonomiky, kterou v úterý zveřejnil Úřad vlády, bylo letos v květnu přes Airbnb v Praze k pronájmu 18 586 bytů. To jsou přibližně čtyři pětiny všech nabídek v Česku.

Analýza dává některá doporučení vládě, jak by mohla dosud špatně kontrolovatelné a málo regulované odvětví podchytit. To je ale i vzhledem k blížícím se volbám dlouhodobější proces.

Mnohem dříve by chtěla situaci řešit samotná Praha, která brzy spustí kampaň vyzývající jednotlivé pronajímatele, aby se registrovali k poplatkům.

Téměř půl miliardy na daních

Pražští radní v čele s Janem Wolfem tvrdí, že ubytovací poplatky platí jen menšina hostitelů a že tím Praha ročně přichází o 120 milionů korun.

Podle zmíněné analýzy týmu Vysoké školy podnikání a práva pro vládu to však není tak horké.

Celkový objem zaplacených poplatků by podle zveřejněných čísel měl být jen okolo padesáti milionů korun ročně. Dohromady však celkové zdanění pronájmů pražských Airbnb bytů podle analýzy ročně činí až 461 milionů korun. Jak velkou část z toho pronajímatelé opravdu odvádějí, se však neví.

Jako větší problém než poplatky se tak nyní jeví vliv Airbnb na ceny bytů a dlouhodobých pronájmů v Praze. Mezi investory se totiž stalo pořizování bytů za účelem turistického pronájmu hitem. Podle vládní analýzy okolo čtyř pětin bytů nabízí profesionálové, nikoli lidé, kteří sdílí své obydlí.

Už loni v květnu začal platit zákaz pronajímat celý byt v Berlíně. Tamní představitele k tomu vedla situace, kdy ve městě s 3,5 miliony obyvatel bylo v nabídce 11 tisíc Airbnb bytů. Tedy v přepočtu mnohem méně než nyní v Praze.

V Berlíně se na trh vrátily tisíce bytů

„Od chvíle, kdy začal zákon platit, se na trh dlouhodobých pronájmů vrátilo více než čtyři tisíce bytů. Předpokládáme, že to zredukuje vysoké ceny nájemného,“ popisuje pro Seznam Zprávy dopady nařízení s názvem Zweckentfremdungsverbot mluvčí berlínské radnice Katrin Dietlová.

Podobně, i když ne tak drsně jako Berlín, chce nyní problém ošetřit i Praha.

Jak přesně je velký byznys Airbnb v Praze, jakým způsobem chtějí pražští radní zasáhnout a co by to mohlo udělat s realitním trhem, se podrobněji dozvíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované